Nova prevara na sajtovima za prodaju polovnih auta, uključeni i građani BiH

04.11.2023. - Aktuelno

U posljednje vrijeme se pojavila nova prevara na sajtovima za oglašavanje polovnih automobila.

74.jpeg

Prevara funkcioniše po principu da nađete fantastičan oglas, pozovete i saznate da je auto u stvari u inostranstvu (Švajcarska, Njemačka), ali da prodavac može bukvalno već “večeras” da krene po auto ako mu uplatite kaparu, a ona je uglavnom oko 500 evra.

Da bi dokazao da nije prevarant, on vam šalje slike svoje lične karte, i sa prednje i sa zadnje strane. Svi njegovi podaci su tu – slika, datum rođenja, mjesto rođenja, opština prebivališta, matični broj…

Međutim, to je lična karta iz Bosne i Hercegovine, što znači da vam neko kao dokaz o svom identitetu šalje sliku lične karte iz druge države, a ta lična karta može da bude falsifikat, da je ukradena ili da pripada nekome ko je već toliko ušao u kriminal da mu zloupotreba sopstvene lične karte neće mnogo uticati na život.

Uplatite mu kaparu od 500 evra, on obriše oglas i više se ne javlja na broj telefona koji je ostavio u oglasu.

Prodavac navodi kupce da kaparu uplate preko post keš usluge (međunarodni prenos novca), nakon čega prevarant novac podiže u pošti u Bosni i Hercegovini.

Ako već nekome dajete 500 evra, gledajte da se lično sretnete sa tom osobom, da napravite ugovor, da budete 100 posto sigurni u identitet te osobe, upozoravaju sa sajta Polovni automobili.

Izvor: Srpska info