Rijeka Drina u koritu, nema opasnosti od poplava

18.12.2022. - Aktuelno
Stanje vodostaja Drine i bujičnih rijeka, posebno Sapne i Hoče je bez promjena i ne prijeti opasnost od poplava, osim što bi moglo doći do izlivanja Drine na poljoprivredno zemljište u naseljima Tršić i Šepak, rekao je večeras Srni rukovodilac Službe civilne zaštite Zvornik Rajko Jurošević.

Jurošević je naveo da bi se maksimalni protok Drine na Hidroelektrani Mali Zvornik u toku noći mogao kretati oko 2.000 metara kubnih u sekundi i naglasio da je to nivo Drine koji nizvodno na području grada Zvornika ne ugrožava stambene objekte.

On je nakon obilaska vikend Naselja na području Šepka rekao da su bujične vode Sapne i Hoče sa oko 50 odsto popunjenosti kapaciteta i da sa te strane nema opasnosti od poplava.

Jurošević je ponovio da je Civilna zaštita obavijestila mještane Šepka i Tršića da ukolone vozila i drugu pokretnu imovina radi predostrožnosti, iako za sada ne prijeti opasnost za kuće i pomoćne objekte, osim plavljenja poljoprivrednog zemljišta.

Pripadnici Službe civilne zaštite su u stalnom kontaktu sa hidrolektranama Mali Zvornik i Bajina Bašta radi praćenja protoka Drine, a prisutni su na terenu gdje bi voda mogla da se izlije.

Jurošević je naglasio da protok Drine na Hidroelektrani Mali Zvornik sve do 2.300 metara kubnih u sekundi ne ugrožava naselja nizvodno od Zvornika.

 

Izvor:Srna/Foto:Ilustracija