Civilna zaštita upozorava na obilne padavine

14.06.2023. - Aktuelno
Republička uprava civilne zaštite Srpske izdala je upozorenje za obilne padavine za sutra i u petak, 16. juna, a najviše kiše očekuje se u Hercegovini i na istoku Republike Srpske.

 

Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, najveća količina padavina očekuje se u Hercegovini, nakon toga u Sarajevsko-romanijskoj regiji, gornjem Podrinju, široj regiji Doboja i do Semberije. Najmanje padavina očekuje se na sjeverozapadu.

Za Hercegovinu je prognozirano da će pasti od 80 do 120 litara po metru kvadratnom, lokalno i do 150, u Sarajevsko-romanijskoj regiji i Gornjem Podrinju od 50 do 90 litara, a na sjeveroistoku, odnosno na prostoru šire regije Doboja do Semberije 20 do 40 litara po metru kvadratnom.

Za razliku od obilnih padavina u prethodnom periodu, koje su bile pljuskovitog karaktera i nisu bile ravnomjerno raspoređene, u narednom periodu se očekuju obilnije i dugotrajne padavine u široj regiji od juga ka sjeveroistoku.

Iz Republičke uprave Civilne zaštite napominju da je zbog čestih i obilnih padavina u prethodnom periodu tlo prezasićeno vlagom, te će prognozirana količina padavina prouzrokovati probleme sa oborinskim vodama, izazvati pojavu i izlivanje bujičnih poplava, klizišta, probleme sa oborinskim vodama i pojavu urbanih poplava.

Očekuju se značajan porast vodostaja na rijeci Bosni i porast vodostaja pritoka rijeka u gornjem i srednjem slivu rijeke Drine.

 

izvor:Agencije/FOTO:Pixabay