Hoće li februar donijeti pojeftinjenje?

26.01.2024. - Aktuelno

Prvi mjesec u godini, koji obiluje mnogobrojnim praznicima i po običaju diže cijene prasetine “u nebesa” polako prolazi, zbog čega se ljubitelji ove hrane pitaju da li će u februaru pojeftiniti trenutne cijene.

svinje

U pečenjarama praseće i svinjsko meso još drži cijenu. Neke od pečenjara su smanjile cijenu za, ipak simboličnih, deset do 15 odsto, mnoge nisu ni toliko.

Zavisno od toga da li ga kupujete u tržnim centrima, mesnicama ili pečenjarama, cijena kilograma pečene prasetine je od 27 do 35 maraka.

“Nismo smanjivali cijenu nakon praznika, nema potrebe za to. Nabavna cijena prasića je i dalje visoka, a i potražnja za počenjem je solidna”, kažu u jednoj mesnici i roštiljnici na području Laktaša.

I uzgajivači kažu da je cijena prasića opala za svega 10 odsto po kilogramu žive vage.

“Mi uzgajivači sada prodajemo prasiće po 10 KM za kilogram žive vage, a pred Božić je cijena kod nas bila 12 maraka. Tako je na farmama, nakupci su naravno tražili više, čak do 17 KM po kilogramu “, kaže Mišo Maljčić, predsjednik Udruženja uzgajivača svinja Republike Srpske.

On podsjeća da su prošle godine u ova doba prasići bili znatno jeftiniji. U špicu, pred Božić 2023. prodavali su se po 12 KM, a poslije Božića je cijena spala na 6 do 7 maraka.

“Sad je drugačije, takva situacija na tržištu. Sve vam je to kao berza, cijena zavisi od ponude i potražnje. Sada je prasića vrlo malo u ponudi, ne samo zbog svinjske kuge, nego zato što se o praznicima sve rasprodalo, a novi prasići još nisu stigli da narastu”, objašnjava Maljčić.

Da li ćemo se uskoro domoći jeftinije prasetine? To, kaže Maljčić, zavisi od – vremenskih prilika.

“Ako proljeće porani, ako bude toplo vrijeme, već od februara će se prasići kupovati na veliko, za tovilišta, što znači da cijene neće padati. Ako potraje zima, tovilišta će pričekati, pa je moguće da prasići pojeftine. Koliko bi moglo biti to pojeftinjenje, niko ne može prognozirati”, zaključuje Maljčić.

Izvor: Srpskainfo / Autor: Milkica Milojević