Kreditni rejting BiH ostaje “B plus”

05.02.2024. - Aktuelno

Međunarodna agencija “Standard i purs” zadržala je “B plus” kreditni rejting BiH, uz stabilne izglede, sapšteno je iz Centralne banke BiH.

centralna banka

Analitičari ove agencije u izvještaju su naveli da će se od 2024. do 2027. godine ekonomski rast povećati oko tri odsto u realnom iznosu, zahvaljujući većoj potrošnji usljed smanjenja inflatornih pritisaka, nekoliko investicijskih projekata i jačanju vanjske potražnje.

U izvještaju je istaknuto da je ekonomija BiH, uprkos internim i eksternim izazovima, pokazala otpornost prošle godine, uz procjenu rasta realnog BDP-a od oko dva odsto.

Analitičari su naveli da svijetlu tačku predstavlja snažna ekspanzija turizma od 15 odsto u prva tri kvartala prošle godine, čime je podržan ekonomski rast zemlje, saopšteno je iz Centralne banke BiH.

Od 2024. godine, prema ocjeni analitičara “Standard i purs” agencije, BiH će zabilježiti ekonomski rast koji će biti podržan ekonomskim oporavkom ključnih trgovinskih partnera u evrozoni, što bi trebalo podstaći rast izvoza.

Inflacija je u novembru prošle godine pala na 1,7 odsto, te se očekuje da će to uticati na realni rast plata i privatnu potrošnju.

Neto dug BiH iznosi oko 20 odsto BDP-a, što je umjeren dug za zemlje u razvoju, a analitičari očekuju da će deficit tekućeg računa ostati na niskom nivou i u naredne četiri godine.

U saopštenju je navedeno i da se očekuje da će BiH zadržati aranžman valutnog odbora.

Prema navodima analitičara, do povećanja kreditnog rejtinga može doći ukoliko se postignu na konsenzusu zasnovane političke odluke, što bi, u srednjem roku, moglo ubrzati reforme i ekonomski rast.

Međunarodna agencija “Standard i purs” povećala je prošle godine u avgustu kreditni rejting BiH sa “B” na “B plus”.

Izvor:Agencije