Srbin švercovao “bmw” u kamionu (Foto)

04.03.2024. - Aktuelno

U moru robe koju krijumčari svakodnevno pokušavaju da prokrijumčare preko granice, posebno mjesto zauzimaju automobili, pa su tako carinski službenici u svakodnevnom radu svjedoci neobičnih pokušaja krijumčarenja svih vrsta automobila: od oldtajmera do najluksuznijih verzija četvorotočkaša.

Iako naviknuti na pokušaje skrivanja ili neprijavljivanja razne robe, carinski službenici na ispostavi Gornji Milanovac su bili zatečeni nesvakidašnjim prizorom kada su u 29. februara 2024. godine ispod cerade jednog kamiona ugledali sakriven cijeli automobil.

Neobičan slučaj je otkriven kada je, zahvaljujući analizi rizika, carinski službenik izašao da obavi pregled pristiglog kamiona koji je prema dokumentaciji iz Slovenije ka Srbiji prevozio tovar sirovina za proizvodnju boja i lakova.

Nakon što je sa vozila uklonjena cerada, u tovaru je pored prijavljene robe uočen i BMW bez registarskih oznaka za čiji utovar je bilo potrebno angažovati viljuškar, a potom ga i dobro obezbjediti da se ne bi pomjerao tokom vožnje.

Za vikend je i na graničnom prelazu Batrovci spriječen jedan pokušaj da se iz zemlje preko granice preveze luksuzni automobil “porše panamera 4s” čija je vrijednost procijenjena na više od 77.000 evra.

Slučaj je otkriven kada je na izlaz iz zemlje pristigao skupocjeni automobil strane registracije za čijim je volanom bio srpski državljanin.

Na pitanje carinskog službenika da li ima nešto da prijavi, vozač automobila je odgovorio odrično, a potom je tokom detaljne kontrole utvrđeno da on zapravo nije vlasnik vozila kojim se uputio u inostranstvo.

Kako domaći državljanin koji se našao za volanom, u trenutku kontrole nije posjedovao ni boravišnu ni radnu vizu u inostranstvu, što je preduslov za upravljanje vozilom sa stranim registarskim oznakama, auto je privremeno zadržan do okončanja postupka.

Izvor: Blic / Foto: Uprava carine