Sve spremno za novi sistem fiskalizacije

26.03.2024. - Aktuelno

Sve je spremno za primjenu novog Zakona o fiskalizaciji. Suštinski, novi sistem će u realnom vremenu pratiti poslovanje privrednih subjekata. Račun koji se otkuca na kasi biće odmah evidentiran u Poreskoj upravi, za razliku od dosadašnjeg načina kada su se izvještaji slali na kraju dana. Sve ovo ostavljalo je prostor za manipulacije, kažu u Vladi Srpske.

“Novom fiskalizacijom biće proširen ili jeste, krug obveznika u odnosu na staru fiskalizaciju i samo tamo gdje je tehnološki otežano uspostavljanje fiskalizacije u novom sistemu uredbom su oslobođene te djelatnosti”, kaže Slobodanka Popović, pomoćnik ministra finansija.

Na seminar u Bijeljini prijavio se veliki broj učesnika. Sve to pokazuje opredijeljenost privrednika da u zakonskom roku pređu na novi sistem fiskalizacije, kažu u Privrednoj komori.

“Ovaj Zakon će pomoći umanjenju sive zone ekonomije u Republici Srpskoj, a naravno da idemo i na tehnološki napredak naših privrednih društava”, kaže Slavica Marković, direktor područne Privredne komore Bijeljina.

U roku od 30 dana od stupanja na snagu Pravilnika o dinamici fiskalizacije, prva grupa poreskih obveznika će biti dužna da podnese zahtjev i u narednom roku od 60 dana. Druga grupa kojoj pripadaju obveznici koji po starom Zakonu do sada nisu bili, a sada jesu, obveznici fiskalizacije, započeće fiskalizaciju u roku od šest mjeseci od stupanja na snagu ovog Pravilnika.

Izvor: ATV