U Srpskoj od morbila zaraženo 40 osoba

12.04.2024. - Aktuelno

Broj zaražen od morbila u Republici Srpskoj raste, pa je tako u do sada prijavljeno 40 slučajeva oboljelih od malih boginja.

“Najviše prijavljenih slučajeva je u Bijeljini – 19, Banjaluci 16, dok je u Mrkonjiću Gradu, Prnjavoru, Laktašima, Ugljeviku i Kotor Varošu prijavljen po jedan slučaj zaraze”, kazali su iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Dodaju da je najveći broj oboljelih starosti od jedne do četiri godine, čak 17 mališana, dok su među oboljelima i tri bebe mlađe od godinu dana.

Iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske kazali su ranije za “Nezavisne novine” da domovi zdravlja u Srpskoj na raspolaganju imaju MRP vakcinu.

Nadležni i dalje apeluju na roditelje da na vrijeme vakcinišu svoju djecu MRP vakcinom, koja je jedini vid zaštite protiv ove bolesti.

Visoka temperatura, osip po koži, kašalj i curenje nosa samo su nekim od simptoma malih boginja ili morbila, koji treba da budu uzbuna da se zaraženi jave nadležnim zdravstvenim ustanovama.

Iako obolijevaju i odrasli, među zaraženima je najviše djece, i to one koja su nevakcinisana ili nepotpuno vakcinisana vakcinom protiv morbila.

A male boginje ili morbile su izuzetno zarazna virusna infekcija, protiv koje postoji efikasna vakcina MRP, koja je obavezna za svu djecu do sedme godine života, a daje se u dvije doze.

Da bi se postigao kolektivni imunitet, neophodno je da bude vakcinisano 95 odsto djece, a u Republici Srpskoj prvom dozom u 2022. godini vakcinisano je svega 69 odsto mališana, a drugom dozom njih 75 odsto, kažu epidemiolozi.

Izvor: Nezavisne / Autor: Dajana Vujatović