Najmanje 64 osobe poginule, tlo ne prestaje da se trese, postoji opasnost od klizišta

03.01.2024. - Aktuelno

Najmanje 64 osobe poginule su u razornom zemljotresu koji je 1. januara pogodio Japan, a ruševine i oštećeni putevi i danas sprječavaju spasilačke službe da sprovode operacije potrage i spasavanja preživjelih.

Responsive image

Prošla su dva dana otkako je zemljotres jačine 7,6 stepeni Rihterove skale izazvao veliku štetu na infrastrukturi i požare u gradu Vadžima, u prefekturi Išikava, na obali Japanskog mora, ali pune srazmjere ove katastrofe su i dalje nepoznate, prenosi agencija Kjodo.

Zbog kiše koja će, kako je najavljeno u oblastima pogođenim zemljotresom padati do četvrtka, japanska meteorološka agencija upozorila je na potencijalna klizišta.

Japanska vojska (SDF) je koristila helikoptere za isporuku osnovnih potrepština u odsječena područja, a lokalne vlasti su tražile od centralne vlade da pošalje dodatno vojno osoblje da pomogne u spasilačkim naporima.

Snažan zemljotres pogodio JapanFOTO: FRANCK ROBICHON/EPA

Pukotine na putu nakon zemljotresaFOTO: FRANCK ROBICHON/EPA

Premijer Fumio Kišida potvrdio je na današnjoj konferenciji za novinare da je vlada odlučila da poveća broj vojnika u regionu pogođenom zemljotresom, sa sadašnjih 1.000 na 2.000.

Kišida se susreo sa novinarima dan nakon što su se avion kompanije “Džepen Erlajnz” (Japan Airlines) i avion obalske straže Japana koji je prevozio humanitarnu pomoć za Vadžimu sudarili na aerodromu Haneda u Tokiju. To je izazvalo dodatnu zabrinutost da bi ta nesreća mogla da ometa isporuku pomoći.Epicentar razornog zemljotresa bio je na oko 30 kilometara istočno-sjeveroistočno od Vadžime na dubini od 16 kilometara i registrovan je najviši nivo od 7 jedinica na japanskoj skali seizmičkog intenziteta, navode nadležne službe i podsjećaju da je ovako snažan zemljotres posljednji put zabeležen 2018. godine na Hokaidu.

U gradu Suzu, sa nešto više od 5.000 domaćinstava, koji se nalazi u blizini epicentra zemljotresa, vlasti nisu uspjele da odgovore na 72 poziva u pomoć, rekao je gradonačelnik Masuhiro Izumija i dodao da manji potresi nastavljaju da tresu taj dio Japana, prenio je Rojters.

Izvor: Srpska info