UKC uvodi nove metode indirektne kalorimetrije

21.05.2024. - Aktuelno

Na Klinici intenzivne medicine za nehirurške grane Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ Republike Srpske uvodi se nova metoda – indirektna kalorimetrija koja služi za procjenu energetske, odnosno kalorijske potrošnje kod kritično bolesnih pacijenata.

Na UKC-u danas je prvi put obilježen “Plavi mjesec”, posvećen značaju intenzivne medicine i liječenju kritično oboljelih pacijenata.

U okviru obilježavanja, Klinika intenzivne medicine za nehirurške grane UKC-a organizovala je predavanje Ivana Palibrka sa Univerzitetskog Kliničkog centra Srbija, koji je zahvalio za poziv kako bi razmijenili iskustva u primjeni indirektne kalorimetrije.

“To je dijagnostička metoda koja je više poznata profesionalnim sportistima. Ona tačno određuje energetsku potrošnju tokom dana i neinvazivna je. Može se primijeniti kod zdravih i kod vrlo bolesnih pacijenata”, istakao je Palibrk.

On je dodao da je tačno doziranje energetskih potreba makro i mikro nutrijenata veoma važno, jer suvišan unos hrane može da ugrozi kritično oboljelog pacijenta.

“Zato je kod njih važno primijeniti pravilnu i odgovarajuću količinu energije. Indirektna kalorimetrija značajna je i za naučnoistraživačke svrhe i ona će pomoći našim kolegama u Klinici intenzivne medicine da tačno prenesu te podatke u svoje naučnoistraživačke radove”, rekao je Palibrk.

Načelnik Klinike intenzivne medicine na UKC-u Peđa Kovačević rekao je novinarima u Banjaluci da će pomenuta dijagnostička metoda pomoću u liječenju najkritičnijih pacijenata.

On je naglasio da razvoj ove grane medinice ne bio bio ovakav da nije podrške generalnog direktora UKC-a Vlade Đajića i drugih institucija.

Pomoćnik generalnog direktora UKC-a za medicinske poslove Slobodan Hajder zahvalio je kolegama iz Beograda, ističući da se obilježavanje ovog mjeseca ogleda u tome da je značaj intenzivista neizmjeran u liječenju kritično oboljelih pacijenata.

On je rekao da je Klinika intenzivne medicine napreduje veoma brzo, širenjem kapaciteta, konstantnom edukacijom, te uvođenjem novih metoda u dijagnostici i liječenju kritično oboljelih.

Izvor: Bl portal