Optužen za nesreću u kojoj su poginule majka i kćerka

13.03.2024. - Aktuelno

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv A.H. (21) zbog sumnje da je u avgustu prošle godine u Brčkom izazvao tešku saobraćajnu nesreću u kojoj su kao pješakinje poginule A.S. i njena maloljetna kćerka.

Pred Osnovnim sudom, koji je potvrdio optužnicu, Hodžić je optužen za teška krivična djela protiv sigurnosti javnog saobraćaja.

Tužilaštvo Distrikta tereti Hodžića da je 27. avgusta 2023. godine, oko 20 časova, u ulici Mostarska, upravljajući putničkim motornim vozilom Ford Fokus, krećući se iz pravca grada u pravcu naselja Brod, neposredno poslije skretanja za naselje Rijeke, kršenjem saobraćajnih propisa udarom vozila prouzrokovao smrt dviju pješakinja.

Kako se navodi u optužnici, znajući da je maksimalna dozvoljena brzina na toj dionici puta 60 km/h, te da je dužan prilagoditi brzinu vidljivosti i atmosferskim prilikama, kao i saobraćajnim znacima na putu, tako da vozilo u slučaju potrebe može blagovremeno zaustaviti pred svakom preprekom koju može predvidjeti, A.H. nije obratio pažnju na pješake koji se nalaze na kolovozu ili stupaju na kolovoz. Naime, kako je pokazala krivična istraga, on se kretao brzinom od 83 km/h, kada su A.S. i njena maloljetna kćer u blizini svoje kuće prelazile kolovoz van pješačkog prelaza, te je bez usporavanja i kočenja, čeonim dijelom vozila ostvario kontakt s njima uzrokujući njihovu smrt.

“U istrazi koju je naredilo, Tužilaštvo je u saradnji s Policijom distrikta BiH intenzivno sprovelo sve istražne radnje potrebne za rasvjetljavanje ove teške saobraćajne nereće i utvrđivanje krivične odgovornosti osumnjičenog. Po njenom okončanju, Hodžić je optužen za Teška krivična djela protiv sigurnosti javnog saobraćaja”, navodi se u saopštenju tužilaštva.

Za ovo teško krivično djelo može se izreći kazna zatvora od jedne do dvadeset godina uz koju se, na zahtjev Tužilaštva, optuženom ima izreći i mjera sigurnosti zabrane upravljanja motornim vozilom.

Pošto je Osnovni sud Brčko distrikta BiH potvrdio optužnicu, u ovom slučaju slijedi nastavak krivičnog postupka i izjašnjenje optuženog o krivici.

Izvor: Nezavisne