Poljoprivrednici iz Srpske zahtjevaju kraj nelojalne konkurencije

08.02.2024. - Aktuelno

Poljoprivrednici u Republici Srpskoj nadaju se da će, zbog problema koji muče proizvođače u Evropi, domaće voće, povrće, meso, mlijeko i jaja konačno dobiti dugo željeni primat na tržištu BiH koje godinama zatrpava jeftina hrana iz uvoza.

povrće

Nezadovoljstvo evropskih poljoprivrednika već sedmicama se širi Starim kontinentom. Protesti su počeli u Njemačkoj, a nastavili širom Evrope. Austrija, Danska, Finska i Švedska za sada su jedine članice EU u kojima proizvođači nisu izašli na ulice.

Gnjev proizvođača probudile su najave o smanjenju subvencija, ali i pooštravanje ekoloških propisa što iziskuje veće troškove. 

Proizvođačima u Srpskoj, koji iz sezone u sezonu sabiraju štetu zbog prekomjernog uvoza, kolege iz Evrope godinama su predstavljale nelojalnu konkurenciju jer je zbog visokih subvencija voće, povrće, meso iz Evrope na našim rafovima bilo jeftinije. 

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske Stojan Marinković smatra da je usljed velikih poremećaja na svjetskom tržištu poljoprivrednih proizvoda sve nepredvidivo, ali posmatrajući logički, situacija koja se dešava u Evropi mogla bi ići u korist proizvođačima u BiH. 

“To što su oni sada ugroženi nekontrolisanim uvozom ponajviše iz Ukrajine mi se s tim borimo i susrećemo godinama, ali smo uspjeli opstati i izboriti se za kakav-takav status. Nadamo se da će sva ova dešavanja na neki način biti lampica koja će upaliti alarm i kod nas kada je u pitanju shvatanje značaja poljoprivredne proizvodnje i da mi nećemo doći u situaciju da izlazimo na ulice, već da ćemo imati ono za čim svi poljoprivrednici vape, a to je tržište”, rekao je Marinković. 

On je dodao da BiH ima sve potrebne resurse za proizvodnju hrane, ali i tržište koje je prepušteno drugima. 

“Nismo ga prepustili svojom voljom, ali se nadamo da će se to sada iznivelisati i da će poljoprivredni proizvođači konačno dobiti zasluženu poziciju i primat na našem tržištu”, kazao je Marinković.  

Predsjednik Udruženja povrtara Srpske Darko Ilić rekao je za “Glas Srpske” da će smanjivanje subvencija evropskim poljoprivrednicima imati uticaj i na našu proizvodnju.

“Ti protesti su radikalni, vidjeli smo da se u Njemačkoj oni odnose na četiri godine unaprijed, gdje će postepeno smanjivati subvencije. Sve to nam je došlo kao opomena “uzdaj se u se i u svoje kljuse” i nadamo se da će naši potrošači da kupuju domaće i samo domaće”, rekao je Ilić.

Predsjednik Udruženja voćara Srpske Dragoja Dojčinović rekao je za “Glas” da iz Evrope uvozimo puno artikala, a to ide naruku uvoznicima.

“To ide na štetu nama proizvođačima, ali i potrošačima koji ne kupuju kvalitetan proizvod. Nemamo mi toliko robe da ona u velikom obimu ide na evropsko tržište da bi bila konkurenta, ali moramo mijenjati svijest potrošača i ubjeđivati ih da kupuju naše proizvode. Još uvijek, potrošači su najsigurniji u našu proizvodnju, ali zbog te povoljnije cijene često su uzimali proizvode iz inostranstva, što će se siguran sam promijeniti uskoro”, rekao je Dojčinović.

Kvalitet

Prema riječima Darka Ilića, studije su pokazale da naše zemljište neće biti zagađeno ni za 50 godina, što se već dešava u Evropi.

On ističe da je kvalitet hrane proizvedene u Srpskoj daleko iznad uvozne.

“Imamo dovoljno hrane za stanovništvo, a nadamo se i da će se promijeniti kupovna moć te da će kupcima zaista primarna biti kupovina onoga što je proizvedeno na našim njivama i farmama”, rekao je Ilić.

Izvor: Glas srpske