Kovaču smanjena kazna za zločin u Gacku

25.03.2024. - Aktuelno

Vrhovni sud Republike Srpske smanjio je kaznu Dragomiru Kovaču (30) iz Gacka sa devet na sedam godina zatvora jer je kuhinjskim nožem izbo braću blizance Đorđa i Bogdana Govedaricu, koji je podlegao u UKC Republike Srpske deset dana nakon ranjavanja.

Sekretar Vrhovnog suda Republike Srpske Jelena Despotović kaže da je kazna smanjena nakon što je djelimično uvažena žalba Kovačeve odbrane.

”Žalba Okružnog javnog tužilaštva u Trebinju odbijena je kao neosnovana. Djelimičnim uvažavanjem žalbi branilaca optuženog, presuda Okružnog suda u Trebinju preinačena je u odluci o kazni tako da je Dragomir Kovač osuđen na sedam godina zatvora”, rekla je Despotović za ATV, dodajući da je u ostalom dijelu prvostepena presuda ostala neizmijenjena.

Žrtva podlegla, a osuđen za pokušaj ubistva

Iako je Bogdan preminuo deset dana nakon ranjavanja, Kovač je oglašen krivim za pokušaj teškog ubistva. Razlog je, kako se navodi u presudi, to što je obdukcijom utvrđeno da je ”preminuo od infekcije sa posljedičnom, masivnom, obostranom upalom pluća i posljedičnim teškim poremećajem funkcije disanja, te razvojem multisistemskog poremećaja funkcije više unutrašnjih organa”.

Krvavi zločin dogodio se 29. januara 2022. godine u Gacku, nedaleko od kuće optuženog. U presudi se navodi da je sposobnost optuženog da shvati značaj svog djela i mogućnost da upravlja svojim postupcima bila bitno smanjena, jer se nalazio u stanju alkoholisanosti teškog stepena sa prisustvom alkohola u krvi u vrijednosti od 1,58 promila, a u urinu vrijednosti od 2,61 promila.

Bogdan uboden 11, Đorđu tri puta

Braću je izbo kuhinjskim nožem čija je oštrica dugačka 17,5 centimetara. Bogdanu je nanio 11 uboda abdomena, grudnog koša, vrata i ruku i on je preminuo 8. februara u UKC Republike Srpske. Đorđo je zadobio tešku povredu u vidu ubodne rane grudnog koša i dvije rane nadlaktice.

“Prilikom boravka u kafiću “Korzo 2” u Nevesinju Kovač je došao u verbalnu raspravu sa Đorđom Govedaricom. Njihov fizički sukob spriječili su radnici ugostiteljskog objekta, da bi oni nastavili komunikaciju preko aplikacije ”Mesindžer”. Dok su se vraćali ka Gacku Đorđo je u 2.22 časa porukom zakazao njihov fizički obračun riječima: “Aj izađi pod kuću”, što je optuženi Kovač prihvatio”, navodi se u presudi.

Dogovorili obračun

Dodaje se da je Kovač izašao na dogovoreno mjesto, gdje je Đorđo došao automobilom “mercedes”, a s njim su bili Bogdan Govedarica i Milan Mirić.

“Braća su izašla iz vozila i krenula prema Kovaču. Đorđo ga je udario šakom usljed čega je Kovač pao na tlo. Braća su nastavila da ga udaraju rukama po tijelu, kada je optuženi, u međusobnoj tuči, kuhinjski nožem koji je donio sa sobom zadao 11 ubodnih rana Bogdanu i tri rane Đorđu”, piše u presudi.

U izrečenu kaznu Kovaču je uračunato vrijeme provedeno u pritvoru od 29. januara 2022. godine. Dužan je i da plati troškove postupka u iznosu od 8.653 KM, dok je oštećena porodica Govedarica sa imovinsko pravnim zahtjevom upućena na parnicu.

Izvor: ATV