U Srpskoj 39 oboljelih od velikog kašlja

29.12.2023. - Aktuelno

Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske prijavljeno je 39 oboljelih od velikog kašlja sa blažom kliničkom slikom, od kojih je većina nepotpuno vakcinisana, rečeno je Srni u ovom institutu.

Responsive image

Portparol Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Milka Mrđa navela je da od ukupnog broja prijavljenih većinu čine d‌jeca tinejdžerske dobi.

Mrđa je precizirala da je sa područja Banjaluke 35 oboljelih, te iz Bijeljine četiri, dodajući da je broj oboljelih svakako mnogo veći jer ne idu svi ljekaru.

Ona je istakla da je redovna vakcinacija d‌jece najbolja zaštita od ove bolesti.

“Postoje efikasne kombinovane vakcine, petovalentne i kvadrivalentne, koje sadrže komponentu protiv pertusisa /DTaP – IPV – HiB i DTaP – IPV/ i koje se daju d‌jeci u okviru kalendara obavezne imunizacije u Republici Srpskoj”, pojasnila je Mrđa.

Ona je navela da bi svako lice koje nije vakcinisano ili je nepotpuno vakcinisano prema kalendaru vakcinacije, trebalo da primi vakcinu protiv velikog kašlja, prema uzrastu.

“Obuhvat vakcinacije prvom dozom protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja bio je 93 odsto za Republiku Srpsku, ali je zabilježen pad obuhvata revakcinacijom i iznosio je 65,6 odsto za cijelu Srpsku u 2022. godini”, navela je Mrđa.

Pertusis ili veliki kašalj predstavlja veoma zaraznu bolest od koje najčešće obolijevaju mala d‌jeca.

Bolest uzrokuje bakterija koja se nakon ulaska u respiratorni sistem domaćina razmnožava i stvara toksine, zbog čega nastaje oštećenje respiratorne sluznice.

Veliki kašalj se prenosi kapljičnim putem, trajanje inkubacije je devet do deset dana /raspon od šest do 21 dan/, a osoba je najzaraznija na početku bolesti.

Izvor: ATV