Lubura i Roguljić negirali krivicu za krijumčarenje bjegunca sa Interpol potjernice (Video)

13.02.2024. - Aktuelno

Nekadašnji visoki funkcioner MUP-a Republike Srpske Nedeljko Lubura i Bojan Roguljić, sin poznatog banjalučkog biznismena, u Sudu BiH negirali su krivicu po optužnici za krijumčarenje ljudi.

suđenje

Lubura i Roguljić su pred sudijom za prethodno saslušanje Vesnom Jasenković kratko naveli da nisu krivi. Početak suđenja biće im zakazan u roku od mjesec dana.

Tužilaštvo BiH Luburu i Roguljića tereti da su u decembru 2020. godine nezakonito preko granice prevezli Ivana Mijatovića, koji se nalazio u Ljubljani, znajući da se radi o bjeguncu od pravosuđa Crne Gore za kojim je bila raspisana Interpol potjernica zbog pokušaja ubistva.

Bjegunac imao nevažeći dokument

Lubura je djelo počinio u vrijeme dok je radio kao načelnik Jedinice za profesionalne standarde, Služba za zaštitu integriteta i zakonitosti u radu MUP-a Republike Srpske i optužen je za krivična djela krijumčarenje ljudi i zloupotreba službenog položaja, dok se Roguljić tereti za krijumčarenje ljudi.

U optužnici se navodi da su se Lubura i Roguljić u prvoj polovini decembra dogovorili da će preko granice prevesti Mijatovića, koji je imao falsifikovanu putnu ispravu BiH. Kako bi realizovao dogovor Lubura je 11. decembra 2020. godine preko ovlaštenih osoba u MUP-u Srpske, koji imaju pristup bazi podataka IDDЕA, izvršio provjere i utvrdio da je dokument koji je Mijatović imao nevažeći. To je javio Roguljiću, koji je preko Skaj aplikacije sve prenio Mijatoviću, te dogovorio na koji način će ga prebaciti u BiH.

Kontrolu izbjegli pomoću treptača

Lubura je potom obezbjedio službeni automobilom MUP-a Srpske ”reno megan”, sa zatamnjenim staklima i ugrađenim treptačima, s kojim su 16. decembra 2020. otišli po Mijatovića u Sloveniju. Dok su putovali Roguljić je preko Skaja javljao Mijatoviću gdje se nalaze i dogovorio mjesto susreta u Ljubljani. Isti dan su krenuli nazad i oko 20 časova su stigli na granični prelaz Gradiška.

”Lubura je vozio ”megan” i držao je upaljene treptače dajući do znanja policijskim službenicima Granične policije BiH da se radi o službenom vozilu u kojem se nalaze službena lica, zbog čega pri ulasku u BiH nisu kontrolisani. Time su Mijatoviću omogućili da izbjegavanjem graničnih kontrola uđe u BiH, čime su mu pribavili korist”, navodi se u optužnici.

Optužen za šverc 100 kilograma droge

Mijatović je kasnije napustio BiH. Uhapšen je 13. juna 2023. godine po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore zbog sumnje da je umiješan u šverc 100 kilograma kokaina, zajedno sa predsjednikom Opštine Budva Milom Božovićem koji je uhapšen dva mjeseca ranije. U tom predmetu je u septembru prošle godine podignuta optužnica na kojoj se osim njih dvojice nalaze još i navodni vođa kavačkog klana Radoje Zvicer, te još 18 osoba među kojima su brojni bivši crnogorski policajci.

Izvor: ATV