Lidl u BiH pravi mega-građevinu veličine osam fudbalskih terena

04.03.2024. - Aktuelno

Njemački maloprodajni lanac Lidl uveliko se sprema za početak poslovanja na tržištu Bosne i Hercegovine.

Iako ćemo na otvaranje prvih prodavnica, prema informacijama BiznisInfo.ba, sačekati još dvije do tri godine, aktivnosti su u punom jeku i radi se punom parom na pripremi i gradnji objekata, zapošljavanju i obuci radnika itd.

Mnogi građani BiH već rade u Lidlu, a neki od njih prolaze obuku u okviru Lidla u nekoj od država u kojima ova kompanija posluje.

Firma Lidl BH nedavno je povećala kapital na 216 miliona KM, s obzirom da pripremaju sve više lokacija na kojima će biti njihovi objekti. Zasad je u potpunosti izgrađen objekat u Bijeljini koji će ipak sačekati ostale lokacije za zajedničko otvaranje.

Osim toga, u punom je jeku gradnja velikog logističkog centra u Lepenici kod Sarajeva, uvjerila se ekipa portala BiznisInfo.ba.

Ovaj logistički centar će biti ključna karika u pravovremenoj distribuciji proizvoda koji se nalaze na policama Lidlovih prodavnica.

Kako saznajemo, logistički centar će se prostirati na 60.000 metara kvadratnih, odnosno na površini od 8 fudbalskih terena. Kapacitet će biti 40.000 paletnih mjesta.

U ovom logističkom centru bit će 120 utovarnih i istovarnih rampi, a sadržavaće pet temperaturnih zona i komoru isključivo za skladištenje čokoladnih proizvoda.

Uključivaće moderne tehnologije, poput “pick-by-voice” upravljanja komisioniranjem, optimizovane procese i savremeno okruženje.

Izvor: Nezavisne