Bijeljina: Skupština u narednih 15 dana o opozivu gradonačelnika

28.01.2023.

Skupština grada Bijeljina u narednih 15 dana trebalo bi da se izjasni o inicijativi za opoziv gradonačelnika Ljubiše Petrovića.

Juče je dostavio mišljenje na inicijativu 25 odbornika za njegov opoziv.

U gradskoj Skupštini kažu da je osporio navode iz inicijative. Petrović nije želio da to pojasni, a ni njegovi saradnici nisu odgovorili na naša pitanja. Rok za održavanje referenduma o opozivu ističe u drugoj polovini marta,prenosi RTRS.

Suprotstavljeno djelovanje skupštinske većine i gradonačelnika Bijeljine uskoro bi moglo biti prevaziđeno i to opozivom Petrovića. Komisija Skupštine grada utvrdila je da je inicijativa za opoziv obrazložena i podnesena u skladu sa Izbornim zakonom Republike Srpske i Poslovnikom o radu. Potpisnici inicijative za opoziv kažu da Bijeljina stagnira već dvije godine.

– Imamo priliku koja će nam se pružiti možda jednom u stotinu godina, a to je gradnja auto-puta. U tom smislu Grad apsolutno ništa nije uradio, nema priče oko slobodnih trgovinskoh zona, samo se priča o politici i sukobima – kaže Aleksandar Đurđević, predsjednik Skupštine grada Bijeljina.

Razlozi za opoziv su i samovolja gradonačelnika, nezakonito zapošljavanje, nesprovođenje skupštinskih odluka i ignorisanje potreba građana. Inicijatori opoziva podsjećaju da je samo na neutrošenom kreditu za zamjenu led sijalica Grad izgubio više od milion KM.

– Nedopustivo je da je gradonačelnik ljekar, a da za dvije godine nije preduzeo nijedan korak u borbi protiv dima koji nas guši u zimskim danima i protiv ambrozije koja nas guši u toplim danima, a o infrastrukturnim projektima i velikim djelima, o tome ne možemo ni da razmišljamo – kaže Zlatan Lazarević, šefa Kluba odbornika SNSD-a.

Inicijativu za opoziv gradonačelnika Bijeljine podržalo je 25 odbornika okupljenih oko koalicije Dogovor za Bijeljinu. Gradonačelniku zamjeraju i nesaradnju sa republičkom vlašću, naročito kada su Semberiji zaprijetile poplave.

– U takvim situacijama trebalo bi da zajedno djelujemo i politiku ostavimo po strani, a mi smo došli u situaciju da gradonačenik sam, bez šefa Civilne zaštite koga nije imenovao dvije godine, pokušava da donosi neke mjere. Mislim da to nije profesionalno – ističe Milan Trninić, predsjednik Gradskog odbora Ujedinjene Srpske.

Da u Bijeljini ima mnogo nezadovoljnih djelovanjem Ljubiše Petrovića potvrđuje i ostavka šefa kabineta gradonačelnika i njegovog prvog saradnika iz SDS-a Mladena Arsenovića. Arsenović je već drugi blizak saradnik gradonačelnika koji je napustio njegov kabinet . Iz SDS-a sve ovo nisu željeli da komentarišu, a ni gradonačelnik Bijeljine nije odgovorio na naša pitanja, prenosi RTRS.

 

izvor:RTRS/FOTO:Aleksandar Golić/Bijeljina.com