Poskupjele specijalne vrste hljeba

25.12.2022. - Aktuelno

Ovih dana došlo je do poskupljenja nekoliko takozvanih “specijalnih” vrsta hljeba u Bijeljini. Sve se desilo skoro neprimjetno, manje ili više očekivano, jer potrošači su naviknuti na stalna i svakodnevna poskupljenja.

Uprkos ranije plasiranim informacijama da do najavljivanog povećanja cijene brašna neće doći, poskupjele su neke vrste hljeba. U pekarama preduzeća “Bodaxco”, koje svojim pekarskim proizvodima snabdijeva veliki dio gradskog područja, poskupio je beskvasni hljeb, sa dva KM po vekni, na 2,20 KM. Poskupio je i ražev hljeb bez aditiva koji sada košta 2,40 KM. Specijalna vrsta hljeba, kao što je “lovački hljeb” poskupio je sa 1,70 KM na dvije KM. Integralni hljeb, vekna od 500 grama, koju rado kupuju penzioneri,  sa 1,60 KM poskupjela je na 1,80 KM. 

Radenko Pelemiš, vlasnik “Pekare Aleksa” kaže da je do poskupljenja  došlo zbog poskupljenja ambalaže, odnosno folije za pakovanje prehrambenih proizvoda.

“To je bio zajednički stav bijeljinskih pekara i on je usaglašen, da povećamo cijenu specijalnih vrsta hljeba i rezanog hljeba  za šest do sedam odsto. U našoj pekari poskupio je rezani hljeb  za 10 pfeniga, sa 1,70 na 1,80 KM po vekni. Poskupjele su i sendvič kifle, upravo zbog poskupljenja folije za pakovanje. Inače, specijalne vrste hljeba su na režimu slobodnog formiranja cijena i mi smo nastojali, zbog zaštite standarda velikog broja stanovnika, da zadržimo cijenu vekne bijelog hljeba na 1,70 KM”, izjavio je Radenko Pelemiš.

Bijeljina.com