Okončan stečaj u bijeljinskom preduzeću “Krušik”

02.05.2023. - Aktuelno

Okružni privredni sud u Bijeljini okončao je stečaj u preduzeću “Krušik” iz ovog grada. Riječ je o firmi čiji je vlasnik Dijana Jović – Cvetinović, a koja je hapšena zbog sumnje da je organizovala navodnu otmicu advokata Miloša Stevanovića.

“Krušik” se bavio prodajom alkoholnih i bezalkoholnih pića na veliko i malo. Osnovan je 1999 godine i radio je sve do 2019. godine kada su mu računi blokirani.

Do tada, a od 2010. godine imao je ukupne prihode veće od sto miliona maraka i poslovao sa dobiti.

U najboljim danima zapošljavali su preko 40 radnika, međutim, krediti koje su uzimali za investicije su im bili omča oko vrata i preveliki teret koji nisu mogli iznijeti.

Upravo su banke i pokrenule zahtjev za stečaj, a najbolje je prošla Nova banka koja je namirena sa iznosom nešto manjim od milion maraka odnosno procentualno 34,2 odsto.

Ostalim povjeriocima je ostalo da se raspodijeli 20.457 maraka, što je tek 1,45 odsto od ukupno priznatih potraživanja.

Ne mora da znači da će tako i ostati jer se i dalje vode neke parnice koje je pokrenuo “Krušik”. Ukoliko se okončaju u njegovu korist, biće dodate u stečajnu masu.

Zanimljivo, stečaj je otvoren 14. oktobra 2021. godine, desetak dana prije nego što će Jović – Cvetinović biti uhapšena u policijskoj akciji zajedno sa još dvoje sugrađana.

Naime, Miloš Stevanović je preko svoje firme “Standard grupa” nekoliko godina ranije, tačnije 2018. godine kupio maloprodajne objekte koji su poslovali u sklopu preduzeća “Shop & Go” čiji je vlasnik takođe Dijana Jović – Cvetinović.

Dogovor je bio vrijedan milion maraka. Pola novca dobila je odmah, a Stevanović ostatak nikada nije platio, jer je tvrdio da je prevaren jer nije imao objektivno stanje u ovom preduzeću.

Kasnije je pokrenuo stečaj u preduzeću i ugasio ga.

Upravo taj dug koji je kasnije postao predmet sudskog spora, navodi se i kao jedan od osnovnih motiva za planiranje otmice.

Izvor: CAPITAL: D. Tovilović/Foto:Agencije