Bijeljina: Održan protest “Stop nasilju nad ženama” | Bijeljina.com

Bijeljina: Održan protest “Stop nasilju nad ženama”

14.08.2023.

Na Gradskom trgu u Bijeljini večeras  je u 18 časova, baš kao i u drugim gradovima širom Bosne i Hercegovine  održan protest: Stop nasilju nad ženama, koji je  organizovala  Fondacija Lara.

Građani Bijeljine su ovim putem  ukazali na problem femicida i sistema koji je doveo do novog nasilja nad ženama i u konačnici ubistva.

“Želimo da se suprotstavimo nasilju prema ženama, i da nasilne egzekucije prenošene uživo, ne traba da budu i ne možemo dozvoliti da budu naša stvarnost. Upozoravamo sve nadležne da ovaj slučaj do kraja treba da bude rasvijetljen jer on je nažalost u jednom činu pokazao koliko institucije nedovoljno i neadekvatno provode zakonske propise o zaštiti žena protiv nasilja. Takođe pridružujemo se i onima koji smatraju da je potrebno pooštriti kaznenu politiku u situacijama nasilja u porodici i uopšte za djela nasilja prema ženama. Možda trebamo razmisliti kako bismo u krivičnom zakonu imali i krivično djelo femicida”, kaže Radmila Žigić direktorica Fondacije “Lara”.

Podsjećamo, i u Sarajevu, Mostaru i Zenici su takođe održani protesti građana zbog ubistava koja su se u petak desila u Gradačcu.

 

Bijeljina.com