“Oldtajmeri” dobijaju registraciju i prenosive tablice

09.02.2024. - Aktuelno

Savjet ministara BiH donio je pravilnik o cijeni isprava o vozilu i cijeni oznaka za obilježavanje vozila, kojim se definiše visina naknade za registrovanje oldtajmer vozila i korištenje prenosivih registarskih tablica, što do sada nije bilo moguće.

automobili

Po Pravilniku o oldtajmerima, a koji se nalazi u Službenom glasniku BiH broj 9/19, “oldtajmer” vozilo je motorno vozilo koje: je proizvedeno prije trideset i više godina; radi njegovanja istorijskih nasljeđa i tehničke kulture očuvano ili ponovo sastavljeno u izvornom obliku; koje se ne koristi u svakodnevnom prometu i koje je klasifikovano kao “oldtajmer” vozilo u skladu s odredbama pravilnika.

Naknada na ime izdavanja knjižice potvrda o korištenju prenosivih tablica iznosi deset KM, a naknada za izdavanje registracijske tablice za motorno vozilo iznosi 20 KM, te naknada za registarske tablice za priključno vozilo, motocikl i bicikl s motorom deset KM, a na istom nivou su ostale i naknade za registrske tablice za vozilo diplomatsko-konzularnog predstavništva, misije, i međunarodne organizacije u BiH koje iznose 30 KM, kao i za registarske tablice za privremeno registrovano vozilo 50 KM.

Visina novčane naknade za izdavanje svih ovih oznaka u slučaju njihovog gubitka, krađe, uništenja ili oštećenja u tolikoj mjeri da ne mogu više služiti svrsi identična je u visini naknade za njihovo izdavanje.

Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku BiH kada prestaje važiti dosadašnji Pravilnik o cijeni dokumenata za registraciju vozila i naknadi za korištenje registracijskih tablica.

Izvor: Mondo