Dodik pod kontrolom želi srce Semberije, Stanivuković mu za sada “ispunjava želje”

04.01.2023. - Aktuelno

Vlast u Banjoj Luci traži nove izbore zbog problema sa skupštinskom većinom, a opozicija u Bijeljini nezadovoljna je time kako Ljubiša Petrović vodi grad

Iako je do lokalnih izbora ostalo još godinu i po, uskoro bismo mogli gledati nove izbore u dva najveća grada u Republici Srpskoj, u Banjoj Luci i u Bijeljini. U Krajini vlast sprema nove izbore zbog velikih problema koje Gradska uprava ima sa skupštinskom većinom, a u Semberiji opozicija traži glavu prvog čovjeka Bijeljine Ljubiše Petrovića (SDS).

KANDIDATA IMA
Gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković (PDP) nedavno je najavio mogućnost vanrednih izbora u ovom gradu, nakon čega ga je predsjednik Gradskog odbora SNSD-a Vlado Đajić pozvao da podnese ostavku. Razmjena vatre je uslijedila nakon višednevne rasprave o usvajanju rebalansa budžeta Grada za prošlu godinu.

– Intenzivno razmišljam sa svojim timom o izborima u Banjoj Luci. Razmišljamo da ja takvo nešto predložim. Građani ne zaslužuju ili mene kao gradonačelnika ili njih kao skupštinsku većinu. Jedno s drugim ne ide. Ja nemam problem s tim da svoj mandat stavim na raspolaganje i da se bira novi gradonačelnik, možda se i kandidujem. Ovakvo maltretiranje svih nas, pa i vas medija, nije dostojno najvećeg grada Srpske, rekao je Stanivuković.

Ako kojim slučajem građani Banje Luke na referendumu izglasaju opoziv gradonačelniku, glavno pitanje jeste koliko će kandidata imati opozicija

Đajić je bio kratak i jasan: Stanivuković ne umije da vodi grad i vrijeme je da napusti ovu poziciju. On je najavio i pogolemu listu kandidata koji bi mogli da zamijene Stanivukovića. Među njima su Goran Talić, Jelena Trivić, Milan Radović, Mladen Ilić i Saša Trivić.

– Vidjećemo kroz nekoliko dana kako će se grčevito i svim sredstvima boriti da ostane na tom mjestu, okrivljujući sve i svakoga, samo ne sebe, koji je najveći krivac za stanje u kojem se danas Banja Luka nalazi. Mi ga pozivamo da jednom bude iskren i dosljedan i podnese ostavku. A na kraju krajeva, da kažem, i protiv svoje volje i želje, ako bude u interesu spasavanja Banje Luke, možda se i ja kandidujem za to mjesto. Jer, ovo je postalo nepodnošljivo, istakao je Đajić.

Lider Udruženja građana ReStart Srpske Stefan Blagić za Oslobođenje kaže da SNSD za sada nije toliko ozbiljan u opozivu Stanivukovića. Primarni razlog za to jeste, smatra on, što Stanivuković ispunjava veliki broj “želja” skupštinske većine, pa vjerovatno smatraju da ta borba i nije toliko ključna. Međutim, ukoliko dođe do promjene stavova, situacija u Banjoj Luci će se zakomplikovati drastično.

– Jedan od bitnih razloga za ovaj argument jeste u tome što je popularnost trenutnog gradonačelnika Banje Luke u padu. Ako tome dodamo da ni neke opozicione partije više neće stajati na Stanivukovićevoj strani, čini se da će i ovdje borba biti neizvjesna. Ako kojim slučajem dođe do opoziva i građani Banje Luke na referendumu izglasaju opoziv gradonačelniku, glavno pitanje jeste koliko će kandidata imati opozicija na ovim izborima i koliko će biti složni? Ako bude bilo više kandidata, jasno da je će SNSD odnijeti pobjedu, istakao je Blagić.

Predsjedništvo Gradskog odbora SNSD-a Bijeljina odlučilo je da su se stekli uslovi za pokretanje procedure opoziva gradonačelnika Ljubiše Petrovića (SDS). Iz lokalnog SNSD-a ističu da su već duže vrijeme nezadovoljni Petrovićevim vođenjem grada.

Na prozivke iz SNSD-a, u SDS-u odgovaraju podsjećanjem na mart 2019, kada građani Teslića nisu dozvolili opoziv i dalje aktuelnog načelnika Milana Miličevića, sada lidera ove stranke

– Od svega imamo rijaliti šou koji traje dvije godine i mislim da je naša obaveza da prekinemo taj šou. Dvije godine Bijeljina stagnira. Mnoge nelogične stvari se dešavaju u našem gradu. Bijeljina je imala veliki budžet prošle godine, čak 62 miliona KM. Ove godine budžet je 72 miliona maraka, a imamo problem sa banalnim stvarima, kazao je šef Kluba odbornika SNSD-a u Skupštini grada Bijeljina Zlatan Lazarević.

Petrović ističe da se ne plaši opoziva, jer je povjerenje građana dobio već dva puta i dodao da neće dići ruke od Bijeljine. Vrh SDS-a, čiji je Petrović član, smatra da opoziv neće uspjeti.

NEIZVJESNA TRKA

– Pokušajte i proći ćete isto onako kako ste prošli u Tesliću, u martu 2019. godine. Dočekaće vas hiljade ljudi organizovanih i spremnih da zaštite volju građana Bijeljine. A kad vam opoziv ne uspije, zahtijevaćemo od vas da raspustite Skupštinu grada Bijeljine, poručili su iz SDS-a.

Blagić smatra da će bitka za Bijeljinu biti jedan od najzanimljivijih političkih duela ove godine. Jasno je, kaže on, da je u Bijeljini neizvjesna trka i pitanje “pobjednika” opoziva će se ogledati u svega par hiljada glasova.

– U ovom trenutku ne bih se usudio prognozirati koji će tas na vagi prevagnuti, ali je jasno da će SNSD grabiti i šakom i kapom da opoziv uspije. Napominjem da, čak i ako građani Bijeljine na referendumu izglasaju opoziv gradonačelniku Petroviću, po našem zakonu, slijedi drugi dio borbe, a to je izbor za novog gradonačelnika, zaključio je Blagić.

 

Izvor:Oslobođenje/FOTO:Aleksandar Golić/Bijeljina com