Dižite rampu za izvoz peleta

25.08.2022. - Aktuelno
Proizvođači peleta tvrde da je domaće tržište snabdjeveno peletom, te apeluju na nadležne da što prije povuku odluku o zabrani izvoza tog energenta.

Predsjednik Asocijacije proizvođača peleta u BiH Goran Ivanović, koji zastupa proizvođače koji proizvode pelet u skladu sa evropskim normama, kaže za “Glas” da su proizvođači spremni da obezbijede i dodatne količine za podmirivanje domaćeg tržišta, pa čak i sa ograničenom maržom ako ona ne utiče na rentabilnost proizvodnje, ukoliko se što prije povuče odluka o zabrani izvoza.

– Uvijek smo se odgovorno ponašali prema domaćim kupcima. Cijena koja je evidentno visoka je uslovljena velikim troškovima proizvodnje, nema tu priče o ekstraprofitu, jer marže su na istom nivou kao prošle godine. I dalje imamo najjeftiniji pelet u regionu – rekao je Ivanović koji je i direktor Instituta za bioenergiju Banjaluka.

On je naglasio da je u ova tri mjeseca, koliko je na snazi zabrana izvoza, ubrzana isporuka peleta na domaćem tržištu.

– Prema posljednjim informacijama od proizvođača, domaće tržište je snabdjeveno blizu 90 odsto. Možda još nisu nabavili pelet oni koji su mislili da će doći do drastičnog pada cijene, međutim, ne možemo prodavati ispod cijene koštanja. Ne možemo očekivati da usljed globalnih poremećaja sa energijom mi budemo izolovano ostrvo – istakao je Ivanović dodavši da se ove godine otvorila prilika za plasman na tržišta koja ranije nisu bila zainteresovana za pelet iz BiH, poput Austrije, Njemačke i Francuske. Smatrajući da je u većem obimu snabdjeveno domaće tržište, istakao je Ivanović, traže da se omogući izvoz, jer firme imaju odranije ugovorene poslove, a neke su i prihvatile avanse od ino-kupaca.

Predsjednik Udruženja drvoprerađivača RS Darko Partalo rekao je da pelet ne može mnogo da pojeftini jer je sirovina, ogrevno drvo, poskupjela za 150 odsto.

– U pelet ide ili škart ili ogrevno drvo koje košta i do 250 maraka po paleti, a bilo je do 140 KM. Treba domaće stanovništvo da bude snabdjeveno, ali i da se omogući izvoz – rekao je Partalo.

Ove zahtjeve predstavnici proizvođača peleta iznijeće i danas na sastanku u Područnoj privrednoj komori Banjaluka, s ciljem prevazilaženja novonastale situacije u koju su dospjeli usljed zabrane izvoza. Imajući u vidu da zabrana ističe 23. septembra, od nadležnih traže da se nađe rješenje i da po isteku tog roka ona ne bude produžena.

Nedostatak sirovine

Proizvođači peleta upozoravaju da do nestašice dolazi i usljed nedostatka sirovine.

– Imamo kapacitete, ali je njihova iskorišćenost ispod 50 odsto, a ako bismo imali više sirovine, imali bismo dovoljno peleta i za domaće tržište, po povoljnijim cijenama, a i za profit na stranom tržištu. Procjene pokazuju da je zbog neiskorišćenosti kapaciteta priliv novca u BiH manji između 70 miliona i 100 miliona maraka – rekao je Goran Ivanović.

 

izvor:Glas Srpske/FOTO:Glas Srpske