Magla smanjuje vidljivost

06.01.2024. - Aktuelno

Na većini puteva u Republici Srpskoj i Federaciji BiH saobraćaj se odvija po mjestimično vlažnim ili mokrim kolovozima, a magla smanjuje vidljivost u kotlinama.

Responsive image

Iz Auto-moto saveza Republike Srpske upozoravaju na jake udare vjetra na pojedinim dionicama preko planinskih prevoja i vozačima savjetuju maksimalno opreznu vožnju i izbjegavanje rizičnih preticanja, uz obavezno posjedovanje zimske opreme.

Na graničnim prelazima Gradiška, Gradina, Brod, Izačić, Orašje i Velika Kladuša pojačan je intezitet saobraćaja na izlazu iz BiH.

Na ostalim graničnim prealzima zadržavanja za sada nisu duža od 30 minuta.

Na magistralnom putu Rača-Bijeljina u rejonu Balatuna, zbog radova, saobraćaj će se odvijati usporeno, jednom trakom. Na istom pravcu, zbog oštećenja kolovoza i povećane frekvencije teretnih vozila, neophodna je oprezna vožnja, prilagođena stanju i uslovima na putu.

Zbog radova bušenja i miniranja na kamenolomu “Grapska-Kostajnica” u mjestu Kostajnica, grad Doboj, privremeno se obustavlja saobraćaj na dionici regionalnog puta Doboj-Modriča, u mjestu Kostajnica.

Saobraćaj je zbog odrona potpuno obustavljen na dionici regionalnog puta Vodice-Gornji Podgradci.

Na magistralnom putu Gradiška-Kozarska Dubica, na ulazu u Orahovu, zbog aktiviranog klizišta, saobraćaj se odvija usporeno.

Izmijenjen je režim saobraćaja zbog rehabilitacije magistralnog puta Gradiška-Nova Topola- Klašnice, i izgradnje tri kružna toka na dionici Klašnice jedan-Nova Topola.

Novi režim saobraćaja je i na spoju magistralnih puteva Gradiška-Nova Topola i Čatrnja-Gradiška zbog izgradnje kružne raskrsnice.

Na regionalnom putu Razboj-Rudanka, na lokaciji prevoj LJeskove vode, zbog radova, saobraćaj se za putnička vozila odvija usporeno, dok se teretna vozila preusmjeravaju na alternativni pravac preko Jelaha.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta, na magistralnom putu Brod na Drini-granični prelaz Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila saobraćaj obustavljen.

Jednom saobraćajnom trakom, naizmjeničnim propuštanjem vozila, saobraćaj se odvija na regionalnom putu Ukrina-Gornja Vijaka zbog aktiviranih klizišta.

Na regionalnom putu Priboj-granica Republike Srpske/FBiH /Šibošnica/, dionica Mačkovac – Piperi zabranjeno je odvijanje saobraćaja za teretna vozila zbog oštećenja mosta u Mačkovcu.

Zabranjen je saobraćaj za teretna vozila teža od 12 tona na regionalnom putu entitetska granica Podkozara-Čajniče-granica Republike Srpske/Crne Gore /Metaljka/.

U FBiH magle ima na širem području Sarajeva, Mostara, Bugojna, Ključa i Gračanice.

Radovi su u toku na putevima Čevljanovići – Nišići i Ključ – Sanski Most.

Povodom Božićnih praznika zabranjen je prevoz eksplozivnih materija u drumskom saobraćaju na području Republike Srpske, osim za prevoz pirotehničkih sredstava za izvođenje najavljenih vatrometa danas od 12.00 do sutra do ponoći.

U jugozaspadnim krajevima FBiH, kao i na dionici Bosanski Petrovac-Oštrelj-Drvar jaki su udari vjetra.

Radovi su u toku na putnim pravcima Čevljanovići-Nišići i Ključ-Sanski Most.

Izvor: Bl portal