Istraživanje potvrdilo još jednu strašnu praksu

29.04.2024. - Aktuelno

Više desetina smrtnih slučajeva u SAD razotkrilo je da postoji rizik od ubrizgavanja sedativa ljudima kojima policija odredi zadržavanje u pritvoru, pokazalo je istraživanje agencije AP sprovedeno u saradnji sa Frontlajn PBS i Centrom za istraživačko novinarstvo Hauard.

Istraživanje AP-a otkrilo je da se tokom posljednjih 15 godina gotovo neprimetno uspostavila praksa davanja sedativa osobama koje je policija zadržala ili odlučila da ih stavi u pritvor i to uz podršku policijskih eksperata i upitnog, neutemeljenog naučnog pristupa.

Podsjeća se na slučaj hapšenja Afroamerikanca Demetria Džeksona (43) koga je uhapsila policija u američkoj saveznoj državi Viskonskin nakon dojave o upadu na parking.

Policajci su Džeksona imobilisali elektro-šokerom, nakon čega je ostao bez vazduha i žalio se da ne može da diše.

Dok je sjedio na zemlji sa lisicama na rukama policajci su mu dali kiseonik preko maske za disanje, a po dolasku hitne pomoći njemu je ubrizgan snažan sedativ, navodno “da bi se umirio”.

Za samo nekoliko minuta Džeksonovo srce je stalo i on je nakon reanimacije i dvije nedjelje provedene u bolnici preminuo.

Džeksonova smrt 2021. godine ilustruje često skriveni način na koji se završavaju kobni susreti američke policije – ne pucanjem iz pištolja oficira, već upotrebom medicinskog šprica, navodi se u istraživanju.

Najmanje 94 osobe umrle su od 2012. do 2021. godine nakon što im je policija davala sedativ pokušavajući da ih obuzda, a oko polovina umrlih su crnci, navodi se u rezultatima istraživanja.

Glavni razlog tolikog broja crnih žrtava je sporno zdravstveno stanje nazvano “delirijum uzbuđenja”.

Kritičari kažu da simptomi kod osoba koje su u takvom stanju uključuju “nadljudsku snagu” i visoku toleranciju na bol, ”što podsjeća na rasističke stereotipe o crncima i dovodi do pristrasnih odluka o tome kome bi trebalo davati sedativ”, prenosi AP.

Izvor: euronews.rs