BiH tranzitna zemlja za krijumčarenje oružja

03.06.2022. - Aktuelno

Organizovane kriminalne grupe koje krijumčare oružje obično su umiješane i u šverc droge.Prošle godine Granična policija evidentirala 18 krivičnih djela iz ove oblasti

Bosna i Hercegovina je i izvor, ali i ključna tranzitna zemlja za krijumčarenje lakog naoružanja u Evropu, navedeno je u posljednjem izvještaju Globalne inicijative za borbu protiv transnacionalnog organiziranog kriminala (GI-TOC).

Crno tržište
U izvještaju se podsjeća da je BiH od kraja rata preplavljena naoružanjem, od kojeg je dio prokrijumčaren u konfliktna područja u regionu, a čak su postojale informacije da su municija i oružje s prostora Balkana korišteni u terorističkim aktivnostima u zapadnoj Evropi.

– Od početka rata u Ukrajini cijene na crnom tržištu su porasle. Nedavne policijske operacije otkrivaju da je trgovina dobro organizirana i da ne poznaje nacionalne granice, a da je BiH sada i tranzitna zemlja za krijumčarenje oružja – kaže za “Avaz” Anesa Agović, koordinatorica GI-TOC-a za BiH.

U izvještaju se podsjeća da je, prema podacima UNDP-a, BiH, s oko 3,2 miliona stanovnika, 2010. godine imala oko 750.000 komada nelegalnog naoružanja u posjedu građana.

– Na osnovu podataka o lokacijama policijskih akcija gdje je pronađeno oružje ili uhapšeni kriminalci, evidentno je da nelegalnog vatrenog oružja ima u gotovo svim dijelovima zemlje, ali uglavnom na istoku, u tuzlanskoj i sarajevskoj regiji, zapadnoj Hercegovini, na području Bosanske Gradiške i Banje Luke, ali i Tešnja, Doboja, Bijeljine i Zenice – ističe Agović.

Informacije Granične policije BiH ukazuju na aktivno krijumčarenje oružja iz BiH, jer je 2021. godine evidentirano 18 krivičnih djela iz ove oblasti.

– Organizovane kriminalne grupe koje krijumčare oružje obično su umiješane i u šverc droge. Najviše se koriste rute preko poznatih žarišta organizovanog kriminala, glavni autoputevi i granice se prelaze uz korištenje zapečaćenih kamiona, a ponekad se koriste i teže prohodan teren, poput šumskih puteva između Crne Gore i Trebinja i bilećke regije, splavovi i čamci u bijeljinskoj regiji ili Distriktu Brčko ili šumske staze oko Čapljine, Ljubuškog i Gruda – kaže Agović.

Akcija “Storage”
Preko BiH vode i putevi krijumčara oružja iz Albanije, Crne Gore i drugih država. U nekoliko slučajeva, u zajedničkim ili samostalnim istragama, policije Hrvatske, Francuske, Njemačke prekinule su lance krijumčarenja oružja i droge iz BiH.

– Veze između trgovine oružjem i drogom vidjeli smo u policijskoj akciji “Storage 2” u decembru 2021. godine u Bosanskoj Gradišci u RS, blizu granice s Hrvatskom. Operacija je pokrenuta radi sprečavanja trgovine drogom, ali nakon pretresa nekoliko lokacija policija je otkrila velike količine oružja, municije i mina. Policija je pratila grupu iz Bosanske Gradiške putem aplikacije Sky – govori Agović.

Krađa iz skladišta
Od 2006. godine do danas zabilježeno je devet slučajeva krađe oružja iz skladišta Oružanih snaga BiH. U martu 2017. osam pištolja i šest automatskih pištolja nestalo je iz kasarne u Bileći, godinu kasnije prijavljeno je da je vojnik otuđio oružje i municiju iz kasarne na Palama, a u februaru 2021. Ministarstvo odbrane je izvijestilo da je “određena količina oružja” nestala i iz Centra za obuku u Pazariću, a da je sigurnosni pečat na ulazu u skladište oružja i vojne opreme oštećen.

izvor:Avaz/FOTO:ILUSTRACIJA