Saobraćajke Srpsku prošle godine koštale više od 230 miliona KM

05.02.2024. - Aktuelno

U toku prošle godine na putevima u Srpskoj dogodilo se 10.614 saobraćajnih nezgoda, što je Republiku Srpsku koštalo više od 230 miliona KM.

saobraćajna nezgoda

Tako je, prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova RS, evidentirano 10.614 saobraćajnih nezgoda, što je više za 7,3 odsto u odnosu na 2022. godinu, a u toku iste godine poginulo je 107 lica, teže je povrijeđeno 608 lica, dok je lakše povrijeđeno 2.926 lica.

Naime, analizom dobijenih podataka i primjenom IRAP metodologije za izračunavanje troškova saobraćajnih nezgoda, može se doći do zaključka da su troškovi saobraćajnih nesreća sa posljedicama po lica, uključujući poginula i teško povrijeđena lica u 2023. godini u Republici Srpskoj, iznosili više od 230 miliona KM.

Saobraćajni vještak Nikola Ćopić kazao je da su ovo troškovi koji su izračunati ugrubo prema pomenutoj metodi, te da se u ove troškove podrazumijevaju troškovi liječenja, materijalne štete, troškovi sudskih i administrativnih procedura i gubitak produktivnosti.

“Iako je pitanje troškova saobraćajnih nezgoda kontroverzno, iz prostog razloga što je ljudski život previše važan da bi jednostavno bio vrednovan u novčanom smislu, procjena troškova saobraćajnih nezgoda može poslužiti da približi javnosti sliku o tome koliko je bezbjednost saobraćaja kao disciplina bitna u zaštiti ljudskih života i izdatke za unapređenje bezbjednosti saobraćaja treba smatrati investicijom, a nikako troškom”, kazao je Ćopić.

Kako je rekao, ovo predstavlja veliki udar na budžet države.

“S obzirom na to da ukupni gubici, šteta i troškovi iznose uglavnom preko dva odsto bruto domaćeg proizvoda Republike Srpske, oni predstavljaju veliki udar na budžet i siguran sam da ulaganjem u prevenciju, bilo da se radi o doznačavanju značajnijih sredstava Agenciji za bezbjednost saobraćaja, ali i ulaganjem u sistem obrazovanja kako vozača početnika tako i edukacije lica treće dobi, možemo u dogledno vrijeme očekivati manji broj saobraćajnih nezgoda sa posljedicama po lica i veći stepen bezbjednosti na putevima Srpske”, kazao je Ćopić te dodao da je procjena troškova okvirna.

Bojan Popović, predsjednik Udruženja osiguravajućih kuća, kazao je da je za 12 mjeseci prethodne godine isplaćeno 56,6 miliona KM štete.

“U 2022. godini za 12 mjeseci bilo je 14.235 šteta AO i isplaćeno je 50,2 miliona KM štete, a u 2023. godini za 12 mjeseci 14.656 šteta i isplaćeno je 56j6 miliona KM štete. Rast šteta po broju je oko 2,9 odsto, a po iznosu je 8,9 odsto”, kazao je Pavlović.

Kako je dodao, ovi podaci odnose se samo na materijalnu štetu nastalu pri nezgodama, odnosno udesima automobila, dok za nematerijalne nemamo egzaktnih podataka, kao i za ostale troškove administrativnih procedura.

Izvor: Nezavisne Autor: Dijana Petrušić