Ponosni na svog komandanta

04.06.2024. - Društvo

Dvadeset i četiri godine je prošlo od ubistva Ljubiše Savića Mauzera, našeg legendarnog komandanta, saborca i prijatelja, izjavio je Jovan Krsmanović, pomoćnik komandanta „Garde Panteri“ u proteklom Odbrambeno – otadžbinskom rat, na konferenciji za štampu koju je danas organizovalo Udruženje veterana „Garda Panteri“.

„Ljubiša Savić je bio jedna od najistaknutijih figura sa ovog područja u stvaranju i odbrani Republike Srpske. Zahvaljujući njemu i njegovim mudrim odlukama Bijeljina je sačuvana u aprilskom ratu, ali su sačuvane i stotine života koji su mogli biti izgubljeni. Komandovao je jednom od najelitnijih i najboljih ratnih jedinica u VRS, izjavio je Krsmanović, podsjetivši da je Garda Panteri odlikovana sa dva velika odlikovanja, Karađorđevom zvijezdom i Ordenom Nemanjića.

Krsmanović je podsjetio da je u borbi za slobodu i očuvanje Republike Srpske poginulo više od stotinu pripadnika ove jedinice, te da je evidentirano oko osamsto ranjenih boraca.

„Šta se to desilo 2.000. godine, da Ljubiša Savić, poput Srđana Kneževića, Riste Jugovića i drugih bude mučki ubijen od strane onih koji nisu birali sredstva da sačuvaju vlast i kriminalne aktivnosti“, naglasio je Krsmanović, istakavši da je u svemu tome najviše ispaštala njegova porodica, ali da danas treba da budemo ponosni, jer su Savićevi sinovi izrasli u poštene, vrijedne i društveno angažovane ličnosti.

Petar Cvijetinović, predsjednik Udruženja „Garda Panteri“ najavio je osnivanje Odbora potomaka pripadnika „Garde Panteri“ koji će nastaviti da njeguju ratne tradicije ove slavne jedinice. Cvijetinović je tom prilikom za sedmi jun najavio posjetu i polaganje vijenaca na Spomen – obilježje Ljubiši Saviću Mauzeru na mjestu njegove pogibije.

Bijeljina.com