Paljanin “pomeo“ banjalučke ćevape (Foto/Video)

28.10.2023. - Aktuelno

Miris ćevapa i dim širi se već drugi dan banjalučkim parkom Petar Kočić zahvaljujući manifestaciji Ćevap fest koji se organizuje šesti put po redu, a na ovaj način Banjaluka je etablirana na gastronomsku mapu svijeta.

64.jpeg

Turisti su stigli sa svih strana, iz Sjeverne Makedonije, Srbije i Slovenije došli su da uživaju u banjalučkom brendu.

Danas je održana i atraktivno takmičenje u brzom jedenju ćevapa, a najbolji je bio Paljanin Strahinja Aleksić koji je došao u Banjaluku isključivo zbog takmičenja u brzom jedenju ćevapa, a veliku porciju pojeo je za manje od dva minuta.

“Utisci su fenomenalni, uživao sam u Banjaluci nisam se nesto specijalno pripremao, a ćevap je moje omiljeno jelo”, rekao je Aleksić.

189.jpeg

Zadovoljni trljaju rukama i ćevabdžije, jer će ovaj vikend biti isključivo u znaku ove gastronomske delicije.

Dragica Grbić iz ćevabdžinice “Stari recept“ rekla je za “Glas Srpske“ da je ovo poseban vikend te da je na gostima da uživaju u omiljenoj porciji.

“Malo nas je juče kiša poremetila, ali danas je već puno bolje. Tu su pravi gurmani, ćevap je naš zaštitni znak”, rekla je Grbićeva.

Alen Smailagić iz ćevabdžinice “Kod Muje”, rekao je za “Glas Srpske“ da oni imaju vijek dugu tradiciju, te da će po poznatim receptima i dalje pripremati ćevape.

“Ovo je praznik za sve prave ćevabžije, miris ćevapa je neprocjenjiv, a vidimo da je tu i puno turista”, kazao je Smailagić.

Promoter šestog Ćevap festa Nebojša Kuštrinović kazao je za “Glas Srpske“ da je važna ne samo turistička ponuda nego i mjesto na svjetskoj karti gastronomije.

“Pokrenuli smo već zaštitu ćevapa kao nematerijalnog blaga sa geografskim porijeklom. Mi u Banjaluci uživamo u ćevapu svim čulima, a naše lepinje su posebno jer se peku u starim krušnim pećima na 450 stepeni, na dva i po minuta. Ćevap je u pločicama, a ove godine imamo i dječije porcije, a salata je obavezno crveni luk”, rekao je Kuštrinović.

131.jpeg

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivukuković kazao je da možemo svi biti ponosni na najveći gastronomski brend ne samo Banjaluke nego i šire.

“Ćevap može svojim ukusom da obiđe cijeli svijet i da postaje jedan od najvećih atrakcija. Ko god dođe kod nas pita za banjalučki ćevap. Potrebno je da ovu manifestaciju dodatno osnažimo a to ćemo i učiniti”, rekao je Stanivukuković, te čestitao pobjedicima u brzom jedenju ćevapa što ovaj događaj čini posebnim.

Beograđanin Marko Ilić došao je u Banjaluku isključivo zbog ove manifestacije.

“Stigao sam sa porodicom, jer je moje poreklo sa ovih krajeva. Veliki smo gurmani, a ono što je sigurno svi jedemo veliku porciju. Često se pitamo koji je ćevap najbolji, bez premca banjalučki”, kazao je Ilić.

Izvor: Glas Srpske / Autor: Miloš Vasiljević / Foto: M. Vasiljević