Postojanost oslikanih motiva je zagarantovana

23.09.2023. - Društvo

 

Godinama već Rada Marinković iz Popova kod Bijeljine bavi se oslikavanjem svile i izradom odjevnih predmeta i čestitki koje predstavljaju prava mala umjetnička djela. Sa svojim radovima svake godine učestvuje na bijeljinskom sajmu “Interagro”. Rada je talenat za slikanje otkrila još u djetinjstvu, te joj nije teško bilo savladati ovu neobičnu vještinu slikanja na svili.

“Bila sam u Njemačkoj 1985. godine, gdje sam jedno vrijeme radila. Tamo sam učila slikanje na svili. Što se tiče talenta, to me prati od rođenja. Bog mi je dao tu vještinu. Savladala sam vještinu slikanja na svili. Radim ešarpe, čestitke sa svilom, slike, sve što ljudi traže. Rođena sam Kikinđanka i ovih dana trebalo je da budem i na sajmu u Kikindi. Došla sam na bijeljinski sajam, gdje učestvujem kao izlagač skoro svake godine. Udata sam i živim u Popovima kod Bijeljine. Sada sam u penziji, imala sam više zanimanja i profesija, radila sam u više firmi, počev od Kikinde, Njemačke, Bijeljine, svugdje pomalo”, priča ova zanimljiva I talentovana žena.

Slikanje na svili ne je nobična vještina

“Slikanje na svili je neobična vještina. Boje, četkice za slikanje na svili, sve podrazumijeva rad bez greške. Svila se mora dobro pripremiti za rad, fiksirati u ramove, nakon čega se nanose boje. Ono što se naslika, to se ne skida vodom i ne može izblijediti. U pitanju je čista kineska svila, jedan dužni metar košta 25 eura.

Pere se sve ručno, postojanost oslikanih motiva je zagarantovana. Boja se ne skida. Oslikavala sam i kišobrane. Ešarpa od svile podrazumijeva eleganciju i odijevanje u visokom stilu. Radila sam i likove svetaca na svili. Gostovala sam na sajmovima u Modriči, Derventi, Banjaluci, Rumi, Staroj Pazovi, Novom Sadu. Nema grada, gdje se nisam pojavila sa svojim radovima oslikanim na svili. Jedan Novosađanin je kupio čestitku urađenu na svili i poslao sinu u Ameriku. Njegov sin je bio oduševljen čestitkom koja se može uramiti”, priča nam Rada Marinković, žena koja slika na svili.

Bijeljina.com