Nigdje ponosnijih ljudi na jednom mjestu

23.09.2023. - Društvo

Konjarstvo je u Semberiji nekada bilo razvijena privredna grana, a u posljednjih nekoliko decenija skoro da se sasvim i ugasilo. Broj semberskih domaćinstava u kojima se još uvijek uzgajaju konji postao je gotovo zanemarljiv.

Sa nestankom konja, nestalo je i nekih zanimanja i zanata, kao što su kolari, kovači, potkivači, sarači i drugi. Modernizacija života i urbanizacija seoske sredine u Semberiji izmijenila je puno toga u životu semberskog čovjeka. Dolaskom električne energije u sela, zatim asfalta, telefona i vode, sve se iz temelja izokrenulo. Sada je selo postalo neuporedivo ugodnije za življenje, nego što je bilo ranije.

Tekovine civilizacije, urbanizacija i modernizacija, preporodile su sela u ekonomskom smislu, ali su dovele i do postepenog pražnjenja seoskih naselja.

U prilog tome i nedavno završeni Sajam poljoprivrede, lova i ribolova, gdje se na izložbenom prostoru za traktore i drugu najmoderniju poljoprivrednu mehanizaciju mogao vidjeti i traktor vrijedan više od 200.000 KM. Takvi tehnički gorostasi odavno su zamijenili konje i konjsku vuču. Traktorske kabine su opremljene klimom, ekranima, elektronikom i svime onim što je nekada na semberskim njivama bilo skoro, pa nezamislivo.

Ipak, povod za ovaj tekst, je prošlonedjeljna fijakerijada i jagnjijada u Batkoviću, gdje se na jednom mjestu, u jednom danu, okupilo puno semberskih i podmajevičkih uzgajivača konja, zaljubljenika u razigrane vrance i dorate, u šarene fijakere i čeze, jednom riječju, u  konje koje sve rjeđe viđamo na semberskim imanjima i putevima.

Na licima njihovih vlasnika mogao se čitati ponos, čestitost vrijednih ljudi, semberskih težaka,  koji još uvijek polažu nadu u to da se vrijeme nekako može zaustaviti, da se narodna tradicija može sačuvati i održati. Mnogi od njih su toga dana došli u  najsvečanijim odijelima i odorama, ukrasili su svoje zaprege šarenim ćilimima i vezenim peškirima i dovezli se u Batković da pokažu svoje porodično blago, da pokažu ono najljepše što imaju na svojim imanjima.

Pomalo iz prkosa, pomalo iz ponosa, predstavili su se na najljepši mogući način na prvoj batkovićkoj i prvoj semberskoj fijakerijadi.

Bijeljina.com