Lazo M. Ristić predstavio svoju prvu knjigu u Muzeju Semberije

05.08.2023. - Kultura

Trpio sam svakodnevno duševnu bol, pratilo me sjećanje, dug i obaveza prema mojim sinovima koji su upamtili sve ono što se dešavalo tokom rata u Tuzli. Razgovarao sam sa sinovima često o tome, razgovarao sam I sa prijateljima. Svakodnevno su na drugoj strani plasirane razne laži i neistine. U svjetskoj javnosti, konstantno ponavljana, laž se prima kao istina.

Zbog toga sam udlučio da napišem ovu knjigu. Razgovarao sam sa jednim Englezom, profesorom na Kirivičnom pravu, na jednom fakultetu u Australiji. Rekao mi je da ništa nisam uradio u životu, ukoliko sve ono što sam proživio tokom rata, ne objavim u jednoj knjizi. Ovo je knjiga nastala iz moje duše.

U Muzeju Semberije sinoć je promovisana prva knjiga Laze M.Ristića, trenutno nastanjenog u dalekoj Australiji, pod neobičnim, pomalo i provokativnim naslovom “Selime, Selime – iz Tuzle odseli me”.

“Da, tačno tako. Napisao sam knjigu istine, koja je nastala usljed pritiska lične savjesti. Želja mi je bila da svi ljudi koji misle svojim glavama, još jednom dobro razmisle i zaključe ko ih je vodio u tim ratnim sudbonosnim godinama i kakva je uloga navodnih “narodnih vođa” u poganim vremenima građanskog rata.

Želio sam da ispričam kako su se tuzlanski, takozvani “lideri”, dobro maskirali i skrivali ispod plašta multikulturalnosti, služeći se raznim obmanama i za sitne novce kidali živo ljudsko tkivo, uglavnom tuzlanskih Srba”.

Lazo M.Ristić rođen je u Donjem Potpeću kod Srebrenika. Rat ga je zatekao u Tuzli, na mjestu sudije Osnovnog suda. Tokom rata formirao je Srpsko pravoslavno humanitarno društvo “Dobrotvor” u Tuzli i obavljao funkciju prvog sekretara i drugog predsjednika ovog društva. Hapšen je i zatvaran u zatvor u Tuzli i KPD “Zenica”. Razmijenjen je u decembru 1994. godine, da bi tokom 1995. godine napustio ove prostore i s porodicom, suprugom i dvoje djece, dobio azil za useljenje u Australiju, gdje trenutno živi.

Bijeljina.com