Slučaj trovanja u Pedagoškom zavodu Srpske

23.07.2023. - Društvo

U kafi, koju je pomoćnik direktora Pedagoškog zavoda Republike Srpske S.T. predala policiji, pronađen je natrijum hipohlorit!

 

To je utvrđeno hemijskim vještačenjem koje je tužilaštvo izvelo kao dokaz na nastavku suđenja Nini Ninković, optuženoj za pokušaj ubistva.

Vještačenje sporne teščnosti uradila je Iva Trezner iz Federalne uprave policije. Ona je u sudnici rekla da su joj na analizu dostavljene dvije staklene boce sa tamnom tečnošću, crvena keramička šolja s natpisom „Nescafé“ i bijeli tanjirić.

Trezner je pojasnila da natrijum hipohlorit može imati štetno dejstvo po čovjeka i da, u zavisnosti od količine i drugih faktora, može izazvati i smrt. Naglasila je da je ta susptanca veoma opasna kada se pomiješa sa drugim kiselinama.

„Ima korozivno nagrizajuće dejstvo, a koristi se u dezinfekcionim sredstvima kao što je varikina. Nagriza kožu, metal“, istakla je Trezner.

Odbrana optužene Ninković prigovorila je nalazu, smatrajući da je vještačenje urađeno na osnovu nezakonito pribavljenih dokaza. Advokat Aleksandar Jokić kaže se uopšte ne zna kako su dokazi, odnosno tečnosti pribavljeni, a kuriozitet je da je nakon dva vještačenja ostala ista količina tečnosti.

 

izvor:Agencije/FOTO:IIlustracija/Pixabay