Porodica u teškim vremenima gurnuta na marginu društva

15.05.2023. - Društvo

Iako je uloga porodice veoma značajna, danas je ona potisnuta na marginu društva, te je potrebno mnogo raditi kako bi se vratila na mjesto koje joj pripada, ističu naši sagovornici povodom 15. maja, Međunarodnog dana porodice.


 

Prema riječima sociologa Ivana Šijakovića, uloga porodice u tradicionalnom i teorijskom smislu je velika i značajna, a smatra se da je ona osnovna ćelija i početna grupa od koje se formira društvo.

“Međutim, to danas u praksi ili životu nije tako. Porodica je potisnuta na marginu društva, a centralno mesto su zauzele razne interesne grupe, partije, NVO, lobističke grupe, kompanije, kriminalne grupe… Tu treba dodati i uslove u kojima porodica egzistira, kao što su siromaštvo, korupcija, kriminal, nasilje, a posebno porodično, strah i neizvesnost u društvu”, rekao je Šijaković za “Nezavisne novine”.
Ističe da se porodica podijelila na nekoliko tipova, i to siromašne, koje se bore za svoj položaj na moralan način, zatim rasturene i krnje koje prave probleme u društvu, te staračke na selima, i bogate i uticajne, i to jedan odsto njih koje dominiraju u društvu, te grabe svu moć i resurse.

Aleksandar Milić, psiholog, smatra da su porodice funkcionalne ukoliko su odrastale u istim takvim uslovima.

“Ako su osobe odrastale u povoljnim uslovima, onda su se formirale i zdrave ličnosti, koje su uspostavile kontakte sa istim takvim ljudima. Oni će prepoznati osobine takvih ljudi, ući će u brak sa njima, a takve porodice će biti funkcionalne, i odgajaće djecu u zdravim uslovima. S druge strane, imamo osobe koje su nezdravo odrastale, loše se formirale, i takve osobe su više usmjerene ka sebi, bez tolerancije prema drugima, a one odabiru slične, i onda se dogodi ovo što vidim u praksi, gdje imamo spoj pogrešno odabranih parova”, rekao je Milić za “Nezavisne novine”.

Kako kaže, ako se dijete odgaja u uslovima disfunkcionlne porodice, gdje su sputani u kontaktima sa jednim ili drugim roditeljem, oni se otežano uključuju u redovne okolnosti, a tada, ističe, dolazi do toga da su ta djeca neadaptirana u školskim uslovima, dok je problem u tome što nema dovoljno znanja i kadra u školama da bi pomogli djeci koja odrastaju u takvim uslovima.

I Jovan Radovanović, predsjednik Udruženja roditelja sa četvoro i više djece “4” Banjaluka, ističe da su prije 16 godina osnovali udruženje sa namjerom da poprave status višečlanih porodica, a sve do danas nisu odustali u toj namjeri.

“Nažalost, porodica je gurnuta na najniže grane, a mi sve ove godine pokušavamo da je vratimo gdje joj je mjesto. Godinama radim na tome da poboljšam uslove porodica sa četvoro i više djece, da im koliko-toliko olakšam, ali nije takav slučaj u drugim opštinama, te je potrebno raditi na republičkom nivou da se to popravi”, rekao je Radovanović za “Nezavisne”.

Kako je kazala Selma Čabrić, ministarka porodice, omladine i sporta Republike Srpske, aktivnosti koje realizuje resorno ministarstvo usmjerene na poboljšanje položaja porodice nastaviće se i ubuduće, s tim da se primjenom Zakona o podršci nezaposlenom roditelju četvoro i više djece, isplatom mjesečnog primanja od 750 KM uz poreze i doprinose, pruža direktna i značajna podrška.

“Podrška roditeljima i porodicama pruža se i obezbjeđivanjem besplatnih udžbenika za odlične učenike od petog do devetog razreda iz porodica sa četvoro i više djece, za šta godišnje izdavajamo 250.000 KM, ali i za rođenje trećeg i četvrtog djeteta u vidu jednokratne pronatalitetne naknade od 600 KM za rođenje trećeg i 450 KM za rođenje četvrtog djeteta”, navela je Čabrićeva i dodala da je porodica najsigurnije mjesto za svakog čovjeka i da je treba njegovati.

Istakla je da su djeca najsigurnija u porodičnom domu i da je zato važno da se u izazovnim vremenima govori o zdravoj, čestitoj porodici i da se promovišu ljubav, poštovanje, uvažavanje, tolerancija i razgovor.

“Nikakve materijalne vrijednosti se sa tim ne mogu mjeriti. Svjesna sam da postoje životne teškoće s kojima se porodica suočava i da ova vremena postavljaju pred sve nas nove zadatke i da se moramo prilagođavati, ali sam sigurna da su naši ljudi, uprkos tome, posvećeni porodici i da baštine ove vrijednosti”, rekla je Čabrićeva.

izvor:Nezavisne/Foto: Pixabay