Rekordan broj prijavljenih za kapitalne investicije – rezultat mjera Vlade i Ministarstva

11.05.2023. - Poljoprivreda

Krize u poljoprivredi nema i ne bi trebalo biti. Tako se bar može zaključiti prema broju zainteresovanih poljoprivrednika koji su odlučili da ulažu u svoje mašine, pogone i opremu.

 

Agencija za agrarna plaćanja zaprimila je 4.657 prijava poljoprivrednika za odobravanje podsticaja za kapitalne investicije u ovoj godini, što je rekordan broj.

 

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić, za ATV kaže je to rekordan broj u svakom smislu, te da je to rezultat mjera Vlade i resornog ministarstva.

“Rekoradan u svakom smislu, i kvantitativno i kvalitativno. Nekakav prosjek u zadnje četiri godine bio je godišnje oko 250 traktora i oko 1.600 priključaka. Mi smo u samo ovih mjesec dana dobili zahtjeve za preko 1.000 traktora, za preko 3.000 priključaka, te kada je u pitanju mehanizacija, ona nam u nekom procentu svih kapitalnih investcija, učestvuje sa preko 60 odsto. Mislim da je to rezultat mjera koje je Ministarstvo donijelo, a to je smanjenje donjih limita, kako bi što veći broj korisnika ušao u sistem podsticaja, da jednostavno dobiju podsticaje od Vlade Srpske i resornog ministarstva, kako bi bili konkurenti na tržištu i kako bi bili ekonomičniji u svojoj proizvodnji. Ono što je dobro, a to je da imamo povećanje novih korisnika, za nekih 17 odsto, što znači da će se ispuniti naše predviđanje, da ćemo smanjenjem donjih limita uvesti nekih novih pet, do sedam hiljada korisnika. Do sada je bila priča da kapitalne investicije, traktore itd. dobijaju jedni te isti, međutim, sada imamo, prema našoj analitici, preko 800 korisnika poljoprivrednih proizvođača koji po prvi ulaze u nabavku poljoprivredne mehanizacije, što znači da će ovo dati višestruko pozitivne efekte u budućoj poljoprivrednoj proizvodnji Republike Srpske”, rekao je Minić.

 

izvor/FOTO:ATV