Evo do čega može dovesti zanemarivanje

28.04.2023. - Zdravi kutak

Oštećeni zglobovi vodeći su uzrok nesposobnosti u svijetu.

 

Istraživanja pokazuju da 50% osoba iznad 40. godine života imaju degenerativne promjene na svim zglobovima, a nakon 65. godine te promjene ima čak 100% populacije.

Zato je jasno zašto su artroze vodeći uzroci fizičke nesposobnosti u svijetu, a Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila je osteoartritis civilizacijskom bolešću.

Šta su artroze?

Kako je pojasnio prof. dr sci. med. Predrag Grubor, spec. ortopedske hirurgije i traumatologije  u Zdravstvenoj ustanovi “Dr Grubor”, artroze su degenerativne promjene na zglobnim hrskavicama, koje se mogu javiti na svim zglobovima dok su najčešće zahvaćeni najopterećeniji zglobovi, a to su kuk i koljeno.

Artroze mogu biti:

  • primarne – gdje uz normalno opterećenje postoji “slabost“ hrskavice, još uvijek nepoznatog porijekla,
  • sekundarne – gdje uz normalnu hrskavicu, postoji preopterećenje kao posljedica traume, urođene displazije zgloba, metabolitičke, hematološke i endokrine bolesti, prekomjerna debljina, upale…

Opterećenje hrskavice

Hijalina zglobna hrskavica, iako je debela nekoliko milimetara, može podnositi maksimalno opterećenje koje je nekoliko puta veće od tjelesne težine. Istraživanja su potvrdila da pri hodu, noga na kojoj je opterećenje, trpi u zglobu kuka četiri puta veću težinu od tjelesne težine čovjeka.

Drugim riječima, kako je pojasnio prof. dr sci. med. Grubor, čovjek težine od 100 kg pri hodu, opterećuje onu nogu kojom je oslonjen na podlogu, težinom od 400 kg.

“Tako naizmjenično opterećuje svaku nogu pri hodu težinom od 400kg. Prosječan čovjek u toku godine napravi milijardu koraka, pa je onda jasno koje opterećenje hrskavica trpi”, kaže prof. dr sci. med. Grubor.

Važnost hijaluronske kiseline

Hijaluronska kiselina je supstanca, koja se prirodno nalazi u visokim koncentracijama u hrskavici i sinovijalnoj tečnosti (tečnosti koja oblaže zglob s unutrašnje strane), te omogućuje pokretljivost i elastičnost sinovijalne tečnosti, što je od temeljne važnosti za funkciju zgloba.

Hijaluronska kiselina djeluje kao izuzetan lubrikant.

U prevodu, hijaluronske injekcije “podmazuju” zglobove i oblažu “potrošene” pohabane površine. Tako omogućuju lakši i bezbolniji pokret.

Nastanak artroze

U normalnim okolnostima hrskavica zgloba neprestano se troši, ali i obnavlja.

Ukoliko u ovom procesu dođe do neravnoteže, tj. ako je obnavljanje hrskavice sporije od njenog trošenja, nastaje artroza, (propadanje hrskavice).

“Pod “starenjem“ zglobne hrskavice podrazumijeva se uticaj životne dobi na promjene u biohemijskom sastavu i fizičkim osobinama zdrave zglobne hrskavice. Te promjene se ogledaju u povećanoj pigmentaciji, smanjenjenju broja hondrocita u površinskom sloju hrskavice i smanjenju hidratacije međućelijske supstance”, pojašnjava prof. dr sci. med. Grubor.

Takođe, kako kaže, nastaje nepravilnost hrskavične površine, te smanjenje otpornosti hrskavice na pritisak, tj. brže “zamaranje“ hrskavice.

To dovodi do površinskih naprsnuća zglobne hrskavice, kidanja molekularnog skeleta, fisure zglobne hrskavice, zadebljanje kapsule zgloba praćeno sa izlivom…

Simptomi

Klinički simptomi zavise od stadija bolesti, a karakterišu se hroničnim tokom: bol i ograničen pokret u zglobu, u početku samo pri opterećenju, a kasnije i pri mirovanju; krepitacije i nestabilnost zgloba, hipotrofija/atrofija muskulature, kontrakture…

Ako se ne liječi, dolazi do stanja kada pacijent ne može da obavlja osnovne životne potrebe.

Liječenje

Prema kliničkim uputstvima Američke akademije ortopedskih hirurga (AAOS), za liječenje simptomatskog osteoartritisa, preporučuje se konzervativni pristup liječenju: smanjenje tjelesne težine, fizičku aktivnost, program fizikalne terapije i primjenu nesteroidnih antiinflamatornih lijekova.

Intraartikularna injekcija (ubrizgavanje lijeka u zglob) je jedan od uspješnijih načina liječenja osteoartritisa.

Supstance koje se mogu primjenjivati kod intraartikularnih injekcija su kortikosteroidi, hijaluron i plazma obogaćena trombocitima.

Kortikosteroidi smanjuju zapaljenje i bol, a hijaluron i plazma obogaćena trombocitima, pored smanjenja bola, dovode i do regeneracije (obnavljanja) zglobne hrskavice.

Postoje dokazi da se primjenom hijalurona i plazme obogaćene trombocitima, smanjuje potreba za ugradnjom endoproteze zgloba.

Zakažite pregled

Prof. dr sci. med. Predrag Grubor

Na pregled u Zdravstvenoj ustanovi “Dr Grubor” možete se zakazati putem telefona 051/328-808 i 051/328-800, ili putem kontakt forme na sajtu grubor.org/kontakt/.

 

Bijeljina.com