Kako je opadanje kose povezano sa poremećajem rada štitne žlijezde?

11.04.2023. - Zdravi kutak

Proces opadanja kose je najvećom mjerom genetski određen, međutim, ako se javi u izraženijem obliku zahtjeva dijagnostiku i liječenje. Naravno, ukoliko je to moguće.

Dakle, pored genetske predispozicije (porodično tanja i rijetka kosa, sklona opadanju, ali i rastu, izraženije tokom proljeća i jeseni) postoje i horomonalni uticaji na opadanje kose.

Šta sve utiče na opadanje kose?

Kako kaže prim. dr Gordana Grubor, internista- endokrinolog u Zdravstvenoj ustanovi “Dr Grubor”, muški polni hormon teststeron utiče na gubitak kose u sljepoočnom djelu ( zalisci), te u tjemenom djelu, na koji se ne može uticati osim estetskom hirurgijom.

Poslije Korone učestalo

“Takođe, poslije nekih virusnih infekcija, nedavno aktuelnih, kao npr. nakon infekcije Covidom, vrlo često se javljalo pojačano opadanje kose koje je bilo prolazno. Hormoni štitnjače mogu uticati na gubitak kose, jer kao takvi utiču na sve akcesorne organe kože, lojne, znojne žlijezde, nokte, folikul i kvalitet dlake. Koža je vrlo važan organ za tireoidne hormone, zato poremećaj hormona štitne žlijezde dovodi do poremećene proliferacije epiderma, rasta dlake i zarastanja rana. Matične ćelije koje se nalaze na izbočinama folikula dlake odgovorne su za ciklus rasta kose i doprinose regeneraciji novog epidermisa nakon ranjavanja. Stoga je smanjenje broja ili funkcije izbočenih matičnih ćelija odgovorno za opadanje kose”.

Hormoni štitne i kosa

Kako navodi dr Grubor, signalizacija tiroidnih hormona važna je determinanta mobilizacije matičnih ćelija iz njihove niše u izbočini kose.

Pored kose i obrve

“Kod oboljenja štitnjače dolazi do difuznog gubitaka/prorjeđivanja kose, po cijelom skalpu. Gubitak kose koji se javlja u diskretnim dijelovima vlasišta, što dovodi do glatkih, kružnih ćelavih mrlja. Gubitak dlake na drugim dijelovima tijela osim glave: Jedinstven i karakterističan simptom hipotireoze je gubitak dlaka na spoljnim ivicama obrva promjene u teksturi vaše kose: kod hipotireoze, vaša kosa može postati suva ili gruba; sa hipertireozom, može postati ekstra mekana i fina”, objašnjava doktorica.

Lomljivi nokti, a prorijeđena kosa koja ne prima uvojke

Kod pacijenata koji imaju smanjenu funkciju štitnjače -hipotireozu, pored žućkaste, suve kože i loših, lomljivih nokata, javlja se suva, prorijeđena kosa, koja je „tršava“- ravna, gubi lokne, ili ne prima uvojke, dosta opada i prorjeđuje se.

“Vrlo često tada imamo i povišena antitijela, koja takođe utiču na pojavu opadanja kose, jer kada seona smanje, sami pacijenti kažu da je i opadanje kose prestalo. Takođe i kod hipertireoze, bolesti suprotne od prethodne, gdje imamo značajno povišene hormone štitnjače ( tu ne računamo TSH koji je hormon hipofize), imamo pojačano opadanje kose, opet zavisno od pacijenta do pacijenta. Liječenjem tih bolesti se proces opadanja kose smanjuje”.

Selen i kosa

Kako navodi dr Grubor, povoljan efekat na smanjenje opadanja kose ima i selen, ali se on ne smije uzimati više od 100mg dnevno, tokom 3 mjeseca, a potom je neophodno praviti pauze.

Prečesto pranje kose

Kao napomena: prečesto pranje kose, posebno agresivnim šamponima, mijenja zaštitni pokrivač kože i dlake, isušuje prirodne lojne filtere koji pravi prirodni zaštitni film, što dovodi do pojačane lomljivosti i ispadanja kose.

Opada vam kosa- provjerite štitnu

Zato ako vam se pojave znaci opadanja kose, obavezno provjerite stanje svoje štitne žlijezde.

Zakažite pregled

Na pregled u Zdravstvenoj ustanovi Dr Grubor možete se zakazati putem telefona 051/328-808 i 051/328-800, ili putem kontakt forme na sajtu grubor.org/kontakt/.

Bijeljina.com