Kako je Anđelko postao najpoznatiji regionalni vodeničar

23.03.2023. - Izbor urednika

Kod Anđelka Delića, kako sam, ne bez razloga, reče, najpoznatijeg vodeničara na ovim našim prostorima, u regiji Semberije i Majevice, dođosmo na Mladence. Toplo, sunčano popodne. Vodenica neumorno melje, pretvara u slasno brašno zrnevlje pšenice, kukuruza, raži i heljde. Što se tiče onog “najpoznatiji”, Anđelko ima precizno objašnjenje za ovaj superlative. 

“Dobio sam Plaketu zaslužnog građanina Lopara, ali i Diplomu “Kapetan Miša Anastasijević”. To su za mene velika društvena priznanja.  Kad su mi javili (za Keptan Mišu), ja mislio da se neko zavitlava sa mnom. Pozovem načelnika Lopara  Radu Savića, a on kaže, nije šala u pitanju, predložen si za to priznanje. Ideš u Banjaluku, u Narodno pozorište., da primiš priznanje”. Samo u prošloj godini moju vodenicu posjetilo je šesnaest novinarskih ekipa. Bila je i ekipa Asošijeted Presa”. Ko god je kod mene došao u posjetu, pripremio bih uštipke od integralnog pšeničnog brašna i heljde, kajganu, šta se nađe u vodenici”.  

Već petnaestak godina Anđelko melje brašno u novoj vodenici na rijeci Janji. Prije toga, oko tri godine, proveo je u staroj vodenici, smještenoj uzvodno na putu ka Priboju. Podsjeća nas da su u njegovu vodenicu navraćali brojni poznati i priznati ljudi, načelnici opština, slikari, pjesnici, sportisti. Svima njima je imponovalo da sjednu na desetak minuta pored vodenice i da sa Anđelkom prozbore koju pametnu o životu i životnim problemima. 

“Voda je spasiteljka, razgovornica, odagnava sve brige i probleme. Kada čuješ huk i snagu vode, naprosto se preporodiš, ojačaš, osjećaš se mlado i čilo. Ko god dođe u moju vodenicu, donese neku lijepu riječ, osmijeh, šalu. Nasmijemo se, opustimo, bacimo brigu na veselje. Vodenica neprekidno melje. Sinovi sun a njivi, siju kukuruz. U ovoj godini će zasijati oko 20 hektara. Sijemo domaći kukuruz, takozvani “brzovod”, sa osam redaka zrnevlja. Djeca su nabavila novu sijačicu, krunjač, treba da nabave i roto drljaču. Najslađa proja peče se od domaćeg kukuruznog brašna. Heljdu nabavljam od Đorđe iz Magnojevića. On sije heljdu zbog pčela. Ljudi sve više traže brašno iz vodenice. Zbog slasti i zdravlja”, kaže na kraju razgovora Anđelko Delić, čija je vodenica već odavno postala brend turističke ponude opštine Lopare.

Bijeljina.com