Sva odgovornost se pokušava prebaciti na lokalne zajednice

16.01.2023. - Aktuelno

Ljubiša Petrović, gradonačelnik Bijeljine i komandant Štaba za vanredne situacije u Bijeljini, reagujući na izjavu vršioca dužnosti direktora Republičke uprave Civilne zaštite Milana Novitovića da je “sva odgovornost na Petroviću zbog toga što Bijeljina eventualne nepogode dočekuje bez šefa Civilne zaštite”, izjavio da su prenaglašeni dopisi koji u posljednjih dva do tri dana stižu iz nadležnih republičkih institucija.

“U proteklih četrdeset osam sati primili smo veliki broj dopisa od Republičke uprave Civilne zaštite i Republičkog štaba za vanredne situacije u kojima  je navedeno da 99 odsto odgovornosti u slučaju elementarnih nepogoda pada na jedinicu lokalne samouprave, na gradove i opštine. Kada vidite toliki broj dopisa i instrukcija, onda se morate zapitate, šta su nadležnosti republičkih organa u sličnim situacijama. Zbog tih silnih dopisa i zbog velikog broja medijskih naslova u narodu provejava panika i strah”, istakao je gradonačelnik Petrović, naglasivši da se stiče utisak kako se sva odgovornost u ovakvim situacijama pokušava prebaciti na lokalne zajednice.

“ Po tome ispada da se Bijeljina i neki drugi gradovi nalaze u nekoj drugoj državi, čak i kada se radi o nabavci opreme i dezinfekcionih sredstava. Najlakše je odgovornost prebaciti na grad ili neku opštinu”, izjavio je Petrović.

Bijeljina.com