Evo koliko će novca biti potrebno domaćinu kojem će na slavu doći do 20 gostiju

17.12.2022. - Društvo

Za obilježavanje posne slave, kao što je Nikoljdan, zbog aktuelnih poskupljenja građani će trebati da izdvoje minimalno 750 KM, i to za nešto skromniju slavsku trpezu

 

Ova cifra odnosi se samo na one najosnovnije namirnice i piće te će mnogi građani izdvojiti i više novca za bogatiju slavsku trpezu.

Evo koliko će novca biti potrebno domaćinu kojem će na slavu doći do 20 gostiju, te će, kako bi pripremio slavsku trpezu, prema nekoj računici, domaćin trebati da kupi bar 20 kg ribe, i to pastrmke, oslića, šarana te druge vrste.

S tim u vezi, na banjalučkoj „Tržnici“ kilogram šarana po živoj vagi košta 12 KM, dok su kotleti šarana 22 KM, a kilogram plavog oslića je šest KM. Osim toga, u većini marketa kilogram pastrmke košta 12 KM, dok nam jedna sugrađanka potvrđuje da je kilogram sušenog šarana platila 32 KM.

Na slavskoj trpezi svakako će se naći i sokovi te alkoholna pića, pa smo na policima marketa pronašli sljedeće cijene: litar vina košta od pet pa sve do 30 KM i više, dok litar voćnih te gaziranih sokova košta u prosjeku dvije KM, te je potrebno potrošiti minimalno 150 KM, i to samo za najosnovnije.
Svakako, tradicionalna srpska trpeza ne može proći bez slavskog kolača, a u slučaju da ga građani odluče kupiti, a ne sami napraviti, mogu birati između manjeg ili većeg.

Kako nam potvrđuju iz jedne banjalučke pekare, cijena malog slavskog kolača iznosi pet KM, dok veći košta devet KM.

– Posna pita od krompira košta 10 KM po kilogramu – kažu iz ove pekare.

Provjerili smo i cijene sitnih posnih kolača te smo došli do informacije da su u prethodnih nekoliko mjeseci oni poskupjeli, te sada građani za kilogram treba da izdvoje 3,5 KM više nego ranije.

Iz banjalučke poslastičarnice „Manja“ su potvrdili da sada kilogram sitnih posnih kolača košta 22,50 KM.

Poređenja radi, u aprilu ove godine, kako su ranije kazali iz ove poslastičarnice, kilogram sitnih kolača je koštao 19 KM.
Kao i sve ostalo, i slavsko koljivo i svijeće su odnedavno poskupjeli, te su nam građani potvrdili da sada za osveštano slavsko koljivo treba izdvojiti 30 KM, što je za 10 KM skuplje nego lani, dok krsna svijeća košta osam KM.

Nedeljka Neška Ilijić, izvršna direktorica Udruženje građana „Oaza“ Trebinje, za „Nezavisne“ ističe da je za obilježavanja slave potrebno i mnogo više novca.

– Mi iz Udruženja smatramo da je potrebno mnogo više sredstava da bi se proslavila slava. Nažalost, niko ne vodi računa o tome. Slave, novogodišnji i božićni paznici zaista opterećuju novčanik potrošača – rekla je Ilijićeva.
Kako kaže, činjenica je da je sve poskupjelo, od osnovnih životnih namirnica pa nadalje.

– Naše stanovništvo čak uzima pozajmice ili kratkoročne kredite kako bi moglo sve to ispoštovati, odnosno da bi obilježilo slavu kako običaji nalažu – naglasila je Ilijićeva.

CIJENE ZA POSNU SLAVU
Osveštano slavsko koljivo – 30 KM
Slavska svijeća – 8 KM
Slavski kolač, kupovni – 5 do 9 KM
Hljeb (10 vekni) – 18 KM
Pita posna (3 kg) – 30 KM
Suvi šaran (2 kg) – 64 KM
Kotleti šarana (5 kg) – 110 KM
Pastrmka (5 kg) – 60 KM
Plavi oslić (5 kg) – 30 KM
Pasulj (2,5 kg) – 15 KM
Krompir (5 kg) – 5 KM
Riblja čorba (5 kg) – 35 KM
Sarma posna (40 kom.) – 70 KM
Kiseli krastavci (2,5 kg) – 15 KM
Paprike (2 kg) – 10 KM
Dvije male posne torte – 20 KM
Sitni kolači (3 kg) – 67,50 KM

CIJENE PIĆA
Gazirani sokovi (15 l) – 30 KM
Negazirani sokovi (10 l) – 20 KM
Kisela voda (9 l) – 9 KM
Vino (4 l) – 20 KM
Dvije gajbe piva – 40 KM
Rakija (3 l) – 35 KM

 

izvor:Nezavisne/FOTO:Foto: ilustracija/Nezavisne