Za sportsku dvoranu treba obezbijediti pet do šest miliona KM

15.12.2022. - Aktuelno

 

Bijeljina je krajem 2019. godine dobila prestižnu titulu “Evropski grad sporta”, iako grad nema gradsku dvoranu. 

Sedam godina ranije, u 2012. godini Bijeljina je dobila status grada. Uprkos nedostatku adekvatne sportske dvorane za treninge i za organizovanje važnih sportskih takmičenja, bijeljinski sportisti i sportski kolektivi iz godine u godinu postižu zapažene sportske rezultate na domaćoj i međunarodnoj sportskoj sceni.

Treninzi i takmičenja sa ograničenim brojem gledalaca organizuju se u srednjoškolskoj i u fiskulturnim dvoranama dvije osnovne škole “Knez Ivo od Semberije” i “Vuk Karadžić”. 

Ljubiša Stanišić, u ime Odjeljenja za društvene djelatnosti, kaže da je Gradska uprava potpisala u međuvremenu ugovor sa Direkcijom za izgradnju i razvoj grada  o izradi idejnog projekta za novu gradsku dvoranu i za taj projektni zadatak izdvojeno je nešto manje od 60.000 KM.

 

 “Početkom 2023. godine ističe rok za projektovanje nove dvorane. U međuvremenu treba usvojiti Regulacioni plan naselja “Galac”, te se nadam da će i taj dokument uskoro biti donesen. Nakon toga, biće nam otvorena vrata, da se tako izrazim, za dobijanje svih neophodnih dozvola za izgradnju nove sportske dvorane. Idejno rješenje za novu gradsku dvoranu predviđa da se ona izgradi u krugu sportskog kompleksa “Gradski stadion”. Imamo oko milion KM na računu za tu namjenu, jer je u vrijeme bivšeg gradonačelnika Miće Mićića podignut kredit za početask izgradnje sportske dvorane. U vrijeme priprema za izgradnju tog objekta bilo je predviđeno da će izgradnja gradske dvorane koštati između četiri i pet miliona KM. U međuvremenu je sve poskupjelo, te će se morati raditi i nova finansijska procjena za ovu investiciju. Prvi korak u operacionalizaciji ovog posla, dakle, je usvajanje Regulacionog plana “Galac”, nakon čega ćemo podnijeti zahtjev za dobijanje građevinske dozvole. Paralelno se priprema projektna dokumentacija. Javnu nabavku za početak izgradnje ovog objekta, u iznosu od milion KM vrijednosti izvedenih radova, realno bismo mogli raspisati u martu ili aprilu naredne godine. Da li će u međuvremenu biti planirana i dodatna sredstva za tu namjenu, u ovom trenutku ne mogu odgovoriti”, kaže Stanišić, ističući da se takve investicije teško mogu realizovati vlastitim sredstvima, te će biti neophodno posegnuti i za kreditnim sredstvima.

 

Da bi se izgradila nova gradska dvorana, kapaciteta oko tri hiljade posjetilaca, biće neophodno izgraditi i jednu novu pristupnu ulicu, rasteretiti saobraćaj u tom dijelu grada i pripremiti sve neophodne tehničke pretpostavke za njenu realizaciju.

Bijeljina.com