Na današnji dan rođen Petar Petrović Njegoš

13.11.2022. - Društvo

Najveći srpski pjesnik Petar Drugi Petrović Njegoš, crnogorski vladar i vladika, čija je kruna stvaralaštva spjev “Gorski vijenac”, rođen je na današnji dan 1813. godine.

Njegoš je rođen u selu Njeguši, kod Cetinja, kao drugi sin Toma Markova Petrovića /najmlađeg brata vladike Petra Prvog/ i Ivane Petrović, rođene Proroković, a na krštenju je dobio ime Radivoje, pod kojim je u narodu bio poznat kasnije kao vladika Rade.

Nakon što je postao vladika, Njegoš se potpisivao samo svojim monaškim imenom – Petar i prezimenom – Petrović. Međutim, u narodu nije bio poznat kao vladika Petar, već upravo kao vladika Rade.

Njegoš se zamonašio veoma mlad i primio vlast nad Crnom Gorom pošto ga je Petar Prvi u testamentu odredio za svog nasljednika. Međutim, tu titulu je želio i guvernadur Vukolaj Radonjić, koji je sebe smatrao jedinim koji ima pravo da vlada Crnom Gorom.

Radonjić je tajno održavao veze sa Austrijom. Kada je to otkriveno, crnogorski glavari su osudili Radonjića na smrt, ali je Petar Drugi preinačio kaznu u progonstvo i ukidanje guvernadurstva u Crnoj Gori.