Gradu nedostaju parking-mjesta

08.09.2022. - Aktuelno

U Bijeljini trenutno ima više od 40.000 registrovanih motornih vozila, od čega na putničke automobile otpada oko 36.000 vozila. Kada bi se svi ti automobili istovremeno usmjerili ka centru grada, uslijedio bi neviđen saobraćajni kolaps i haos koji bi teško bilo riješiti za kratko vrijeme.

Istovremeno, grad raspolaže sa svega oko 855 uređenih i propisno obilježenih parking – mjesta. Umjesto da se svake godine broj novih parking – mjesta povećava bar za pedesetak godišnje, trenutno smo u situaciji da je broj raspoloživih parking – mjesta smanjen zbog izgradnje i uređenja nove pješačke zone u Ulici patrijarha Pavla. Pješaci su dobili modernu, izuzetno uređenu pješačku zonu, ali su vozači izgubili ono što je njima važno – parking – mjesta.

Bijeljinci, bar oni koji svakodnevno koriste gradski parking, znaju da je cijena parkiranja u crvenoj zoni jednu KM, za šezdeset minuta, dok je u plavoj zoni duplo jeftinija i iznosi 0,50 KM. U plavoj zoni postoji mogućnost kupovine dnevne karte, čija cijena iznosi dvije KM. Postoji i mogućnost kupovine mjesečne karte, čija cijena za obje zone iznosi 60 KM, dok samo za plavu zonu iznosi 40 KM. Rezervisano parking – mjesto za mjesec dana košta 200 KM. Stanari, u zoni u kojoj se vrši naplata pakriranja, a koji nemaju drugih prostora za parkiranje, imaju pravo na povlaštenu parking – kartu po cijeni od 10 KM mjesečno. Uslov za dobijanje povlaštene parking – karte  je dokaz o adresi prebivališta u zoni u kojoj se vrši naplata parkiranja i dokaz o vlasništvu nad vozilom.

U prošloj godini broj uplaćenih parkiranja u crvenoj zoni povećan je za 15,7 odsto, dok je u plavoj zoni povećan za 14 odsto, što znači da je godinu dana ranije, u 2020. godini, pandemija virusa korona uticala i na pad saobraćajnog prometa u gradu.

Analize pokazuju da je trenutno najkritičnije stanje, kada je u pitanju popunjenost parking – mjesta, u četiri gradske ulice, U Ulici Gavrila Principa, Svetog Save, Njegoševoj i Nušićevoj, gdje je parking popunjen tokom cijelog dana, procentualno sa oko 91 odsto.

Zbog intenzivne stambene izgradnje u centralnoj gradskoj zoni dodatno se smanjuju kapaciteti postojećih parking – prostora, jer je sve više onih koji tokom cijelog dana ne napuštaju parking – mjesta za koja imaju povlaštene mjesečne karte za stanare.

Da bi se kvalitetno riješio hronični problem nedostatka parking – mjesta u užoj gradskoj zoni, grad ima nekoliko mogućnosti,a to je da se na postojećem  parkingu iza Starog nebodera, u Ulici Miloša Crnjanskog, izgradi montažna garaža, čime bi se kapacitet parkinga povećao za 70 odsto. Identično rješenje moglo bi se primijeniti i na parkingu iza Robne kuće “Emporium”, odnosno iza Gradske biblioteke. Treće rješenje je uređenje prostora u Ulici Sergeja Jesenjina, gdje bi se moglo dobiti dodatnih 60 parking – mjesta.

Četvrto rješenje nalazi se u Ulici 27. marta, gdje je neophodno riješiti imovinsko – pravne odnose i konačno izgraditi planiranu parking – garažu u najužem centru grada.

Peto rješenje je uređenje parking – prostora u Ulici Svetog Save, na prostoru iza “Cik – caka”, gdje je po regulacionom planu, takođe, predviđena parking – garaža.

Sva ova idejna rješanja zahtijevaju planiranje neophodnih finansijskih sredstava u budžetu za tu namjenu, uvođenje sistema kontrole i naplate parkiranja, postavljanje displeja sa obavještenjima o trenutnom broju slobodnih parking – mjesta. Što se prije otpočne sa njihovom realizacijom, prije će biti i riješen jedan od gorućih problema u gradu.

Bijeljina.com