Top 10 napitaka za blistavu i čistu kožu

23.10.2024. - Zdravi kutak

Briga o koži često počinje iznutra – dok su kreme i serumi, maske i ostala skincare preparativa važni, vaša prehrana i hidratacija ključni su faktori za postizanje zdrave i blistave kože.

Određena pića mogu pomoći u hidrataciji, detoksikaciji i jačanju imuniteta, što doprinosi ljepšoj i čistijoj koži.

Ako želite poboljšati izgled svoje kože, uvrstite ovih 10 pića u svakodnevnu rutinu!

1. Zeleni čaj

Zeleni čaj je poznat po svojim snažnim antioksidativnim svojstvima, koja pomažu u smanjenju upala i štite kožu od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima.

Takođe sadrži katehine, koji poboljšavaju elastičnost kože i usporavaju starenje. Redovno konzumiranje zelenog čaja može pomoći u smanjenju crvenila i nepravilnosti te pridonijeti ujednačenijem tenu.

2. Voda s limunom

Započinjanje dana čašom tople vode s limunom izvrstan je način da podstaknete probavu i očistite organizam od toksina. Limun je bogat vitaminom C, koji stimulira proizvodnju kolagena i smanjuje pojavu bora. Ovaj osvježavajući napitak pomaže koži da izgleda čisto i sjajno.

3. Supa od kostiju

Supa od kostiju sadrži kolagen i aminokiseline poput glicina i prolina, koji su ključni za obnovu i jačanje kože. Redovno konzumiranje ove juhe bogate aminokiselinama može pomoći u poboljšanju teksture kože, smanjenju bora i održavanju elastičnosti. Takođe, juha od kostiju pomaže kod hidratacije i smanjenja upala, što je važno za ljude sklone aknama.

4. Kokosova voda

Kokosova voda je prirodni izvor elektrolita, poput kalijuma, koji pomažu u održavanju hidratacije. Hidratacija je ključna za zdravu kožu jer suva koža često izgleda beživotno i sklona je iritacijama. Osim toga, kokosova voda sadrži laurinsku kiselinu, koja ima antibakterijska svojstva i može pomoći u smanjenju akni.

5. Kefir (jogurt)

Kefir je fermentisani mliječni napitak bogat probioticima, koji podržavaju zdravlje crijeva i jačaju imunitet. Uravnotežena crijevna flora odražava se na koži – problemi s probavom često rezultiraju kožnim problemima poput akni i osipa. Konzumiranje kefira može pomoći u postizanju sjajne i zdrave kože iznutra prema van.

6. Kombucha

Kombucha, fermentisani čaj prepun probiotika, takođe pomaže u održavanju ravnoteže bakterija u crijevima, što je ključ za zdravu kožu. Probiotici podržavaju detoksikaciju organizma i smanjuju upalne procese u tijelu, što može smanjiti pojavu akni i drugih kožnih problema. Osim toga, kombucha sadrži vitamine B-skupine koji potiču obnavljanje kože.

7. Čaj od kurkume

Kurkuma je poznata po svojim protivupalnim svojstvima, a čaj od kurkume može pomoći u smanjenju crvenila, iritacija i akni. Aktivni sastojak kurkume, kurkumin, smanjuje upale i bori se protiv slobodnih radikala, što je ključno za mladolik izgled kože. Ovaj zlatni napitak takođe podstiče detoksikaciju organizma i smiruje osjetljivu kožu.

8. Čaj od korijena maslačka

Korijen maslačka ima moćna detoksikacijska svojstva i pomaže jetri u procesu uklanjanja toksina iz tijela. Zdrava jetra često znači i zdravu kožu. Pijenje čaja od korijena maslačka može pomoći u smanjenju bubuljica, osipa i drugih nepravilnosti povezanih s nakupljanjem toksina. Ovaj biljni napitak takođe podstiče probavu, što pridonosi zdravijem izgledu kože.

9. Čaj od metvice (nana)

Čaj od metvice poznat je po svojim umirujućim svojstvima, ali može biti i pravi saveznik u borbi protiv akni. Ovaj čaj smanjuje razinu androgena u tijelu, hormona koji može podstaknuti proizvodnju sebuma i uzrokovati akne. Uz to, mentol iz mente osvježava tijelo iznutra i pomaže koži da izgleda blistavo.

10. Zeleni smoothie

Zeleni smoothieji, napravljeni od povrća poput špinata, kelja i krastavaca, prepuni su vitamina, minerala i antioksidansa koji pomažu u detoksikaciji organizma i njeguju kožu.

Ključna komponenta ovih napitaka je hlorofil, koji pomaže u borbi protiv štetnih toksina i upala.

Redovino ispijanje zelenih smoothieja može pomoći u održavanju hidratacije i zdravlja kože, čineći je sjajnom i čistom.

Uključivanjem ovih pića u svoju svakodnevnu rutinu ne samo da ćete podržati i popraviti zdravlje svoje kože nego ćete i pomoći hidrataciji i detoksikaciji vašeg organizma te cjelokupnog zdravlja. Ključ blistavog i čistog tena često se skriva u onome što konzumiramo, pa je hidratacija iznutra najbolji put do savršene kože, prenosi Wall.

Izvor: Nezavisne