Evo kako prepoznati i liječiti grlobolju kod beba i male djece

16.10.2024. - Zdravi kutak

Grlobolja kod beba i male djece može biti izazvana raznim uzrocima, od prehlada i virusnih infekcija do bakterijskih napada, kao što je streptokok.

Iako su bakterijske infekcije rjeđe kod ove dobne skupine, važno je prepoznati simptome i znati kada je potrebno potražiti pomoć ljekara.

Jedan od čestih uzroka grlobolje su i iritanti u okolišu, poput duvanskog dima, dlaka kućnih ljubimaca i raznih čestica koje mogu nadražiti grlo. Takođe, suva toplota može otežati djetetu gutanje, posebno ako spava s otvorenim ustima.

Ukoliko primijetite ranice u ustima vašeg djeteta, preporučljivo je da ih pregleda ljekar. Bakterijske infekcije, ako se ne liječe, mogu se proširiti i uzrokovati ozbiljnije probleme.

Posjeta ljekaru obavezno je ako primijetite bilo koji od sljedećih simptoma: Jarko crveno, natečeno ili prošarano grlo, otežano gutanje ili otvaranje usta, problemi s disanjem, gubitak apetita, znakove dehidracije (npr. suva usta, smanjena količina mokraće), prekomjerno slinjenje, ukočen vrat ili izražena mrzovoljnost.

Za većinu virusnih infekcija specifičan tretman nije potreban jer imunološki sistem djeteta obično može samostalno prevladati infekciju za sedam dana. U tom periodu, pružite svom djetetu dovoljno odmora i tekućine kako bi se lakše oporavilo.

Ovo su neki od prirodnih načina liječenja upale grla: topli čajevi ili topla voda s medom mogu pomoći u umirivanju bolova u grlu. Prirodni med može biti umirujući za grlo. Korištenje ovlaživača vazduha može pomoći u održavanju vlažnosti zraka, što može smanjiti iritaciju grla. Svježe voće i povrće bogato vitaminima, posebno vitaminom C, mogu pomoći u jačanju imunološkog sistema. Osiguranje odmora djetetu omogućava tijelu da se bori protiv infekcija.

Bitno je naglasiti da pažljivo pratite simptome i ponašanje vašeg djeteta. Rano prepoznavanje i reagovanje mogu značajno uticati na brzinu oporavka i spriječiti eventualne komplikacije. Ako imate bilo kakve sumnje ili zabrinutosti, ne ustručavajte se potražiti stručnu pomoć.

Izvor: Srpska info