Šesti karavan zimnice i bazar rukotvorina

11.10.2024. - Društvo

Na bijeljinskoj Zelenoj pijaci, u organizaciji preduzeća “Komunalac” a.d., danas je otvoren Šesti karavan zimnice i bazar rukotvorina.

Kako nam reče Helena Stojić, zaposlena u preduzeću “Komunalac”, ova manifestacija je postala prepoznatljiva i tradicionalno se svake godine održava u Bijeljini.

 “Danas je ovdje okupljeno dvadesetak izlagača zimnice i rukotvorina iz cijele Semberije. Sve ono što su godinama radili u svojim domaćinstvima i na porodičnim imanjima, stekavši ogromnu praksu i insistirajući na kvalitetu, oni su danas predstavili ovdje. Danas je na pijaci i pijačni dan i pijaca je dobro posjećena. Na pijaci imamo dobru ponudu zimnice i svako može odabrati za sebe ono što mu najviše odgovara”, istakla je Helena Stojić.

Ljiljana Lazić iz Trnjaka već peti put učestvuje na Karavanu zimnice. U pripremi zimnice pomaže joj suprug. Lazići žive, kako kaže Ljiljana, od seljačke proizvodnje.

Prerađevine od paprike na bezbroj načina

“Na porodičnom imanju uzgajamo papriku i drugo povrće, ali i voće. Već na početku sezone pripremam prerađevine od krastavčića i paprike. Najviše sadimo papriku na imanju. Imam papriku punjenu kupusom, običnu špicastu papriku, paradajz papriku punjenu kupusom, a tu je i cijepana paprika i šarena salata. Pripremam paprike s bijelim lukom, barene paprike s hladnim prelivom, pikantne ljute paprike, mljeveni paradajz, cveklu, sokove i sirup od jabuke (10 KM) sok od ruže koji košta 10 KM. Tu je i pekmez od šipurka, tegla košta 12 KM, sok od aronije, sok od trnjine (15 KM), sirup od aronije i trnjine. Slatko od aronije košta 10 KM, pekmez od šljive je 10 KM. Pripremila sam pekmez od kajsije, dinje, smokve, kao i slatko od ovog voća”.

Na karavanu zimnice sa svoje tri kćerke

Slavica Gavrić iz Kojčinovca došla je na Karavan zimnice sa svoje tri kćerke. Donijele su ajvar, pekmez od šljive i vruću pogaču.

“Prošle godine je bilo više slatkog programa. Ovo je bila sušna godina. Pekmez od šljive košta 10 KM, dok ajvar prodajemo po cijeni od 13 KM. Kćerke Željana, Darija i Dušica mi pomažu na imanju oko pripreme zimnice”, kaže Slavica Gavrić.

Dragana Radivojević, magistar farmacije iz Dvorova, već petnaest godina radi u struci. Sa sestrom je izložila cvijeće i prirodnu kozmetiku. Počelo je spontano, u razgovorima s prijateljima i tako je počeo da se niže preparat za preparatom”, kaže Dragana.

Ove jeseni, na bijeljinskoj Zelenoj pijaci, kao poseban kuriozitet je cijena karfiola i špinata. Zbog velike suše ovo povrće je slabije rodilo, tako da karton karfiola trenutno košta 80 Km, dok karton špinata košta 40 KM.

Bijeljina.com