Prijavljene prijetnje članovima biračkih odbora, nuđenje novca za glas, fotografisanje glasačkih listića

06.10.2024. - Društvo

Štab MUP Srpske „Izbori 2024“ koji prati i preduzima mjere i radnje u cilju održavanja povoljne bezbjednosne situacije u Republici Srpskoj na dan lokalnih izbora zabilježio je nekoliko incidenata do 12 časova.

Policijski službenici su sankcionisali S.J. iz Istočnog Starog Grada zbog počinjenog prekršaja Zakona o javnom redu i miru, član 11 (Ugrožavanje bezbjednosti prijetnjom napada na život i tijelo). S.J. je prijavljen da je u 07.30 na biračkom mjestu u Hreši uputio prijetnje članu biračkog odbora.

U 09.16 R.S. prijavio je M.R. da u Bratunacu građanima nudi novac u iznosu od po 200 KM, kako bi isti glasali za određene kandidate za načelnika opštine i odbornike u opštini. Po prijavi postupaju policijski službenici PU Zvornik.

U 09.30 PS Teslić obratila se K.D., predsjednik biračkog mjesta Slatina u Tesliću i prijavila B.D. da je pokušao da glasa sa ličnom kartom druge osobe. O događaju je obavješten tužilac Okružnog javnog tužilaštva Doboj koji se izjasnio da se radi o krivičnom djelu zloupotreba biračkog prava. Policijski službenici PS Teslić preduzimaju mjere i radnje na dokumentovanju ovog ovog krivičnog djela.

U 09.30 predsjednik biračkog mjesta u ulici Vuka Karadžića u Kozarskoj Dubici J.P. prijavio je S.N. da je nakon glasanja odbio da listić ubaci u predviđenu kutiju, nakon čega je glasački listić iznio sa biračkog mjesta i bacio u kantu za smeće. Policijski službenici PS Kozarska Dubica o istom su obavijestili nadležnog tužioca OJT Prijedor koji se izjasnio da nema elemenata krivičnog djela te da mu se dostavi izvještaj o preduzetim mjerama i radnjama.

Policijskoj stanici Zvornik obratio se predsjednik biračkog mjesta Đulić O.S. , te prijavio dvije osobe da su u mjesto Đulić uputili verbalne prijetnje. Policijski službenici postupaju po prijavi.

Oko 09.40 u PS Milići prijavio je B.V., predstavnik jedne političke partije da Dom zdravlja Milići izdaje potvrde licima da ne mogu samostalno glasati, a da se radi o licima za koje on smatra da su sposobna za samostalno glasanje. Policijski službenici postupaju preduzimaju mjere i radnje u vezi sa navedenom prijavom.

Oko 09.40 prijavljeno je da je na biračko mjesto Pojezna u Derventi pristupio B.N. koje je ja suprugom razgovarao tokom glasanja. Od strane predsjednika biračkog mjesta isti su upozoreni na ponašanje, nakon čega je B.N. pocijepao svoj i suprugin glasački listić, te se udaljio sa glasačkog mjesta. O istom je obaviješten dežurni tužilac OJT Doboj koji se izjasnio da se radi o KD uništavanje izbornih isprava. Po navedenom postupaju policijski službenici PS Derventa i preduzimaju zakonom propisane mjere i radnje.

U 10.15 Policijskoj stanici Stanari obratio se član komisije na biračkom mjestu Ostružnja Donja i prijavio da mu je R.D. uputilo verbalne prijetnje. Po prijavi postupaju policijski službenici PS Stanari.

Na području PU Bijeljina na četiri lokacije prijavljena je zloupotreba mobilnih telefona na način da je pokušano fotografisanje glasačih listića. U svim slučajevima obaviješteni su dežurni tužioci nadležnog tužilaštva koji su se izjasnili da nema elemenata krivičnog djela. Nastavlja se dalji rad na utvrđivanju prekršajne odgovornosti.

Policijskoj stanici Vlasenica prijavljeno je da je od 10.45 do 11.20 došlo do prekida glasanja na biračkom mjestu Piskavice u Vlasenici zbog narušenog javnog reda i mira. Policijski službenici postupaju preduzimaju mjere i radnje u vezi sa navedenom prijavom.

Izvor: Srpska info