Pomoć od 100.000 evra stradalima u poplavi u Hercegovini

05.10.2024. - Aktuelno

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije dao je nalog Verskom dobrotvornom starateljstvu u Beogradu da posredstvom Eparhije zahumsko-hercegovačke bude upućena jednokratna pomoć od 100.000 evra najugroženijim porodicama pogođenim katastrofalnim poplavama u Hercegovini.

Pomoć će biti podijeljena bez obzira na to koje su vjere i kom narodu pripadaju ugrožene porodice, objavljeno je danas na sajtu Srpske pravoslavne crkve /SPC/.

“Duhovni poglavar pravoslavnih Srba moli se Spasitelju Hristu za sve postradale, da Gospod pruži utehu njihovim porodicama i da zaustavi povodanj kako bi stradanje i uništavanje imovine koju su sticala pokolenja prestalo”, navodi se u saopštenju.

Patrijarh Porfirije, koji se nalazi u kanonskoj posjeti pravoslavnom sveštenstvu i vjernicima u Kanadi, apeluje da svi narodi Balkana, a posebno u Republici Srpskoj i BiH, u ovim teškim danima pokažu međusobnu solidarnost, jer su, kako je naglasio, svi potrebni jedni drugima.

Obilne padavine izazvale su poplave i odrone u dijelovima Federacije BiH. Najteža situacija je u Jablanici koja je potpuno odsječena, a poplave su pogodile i Konjic, Kiseljak, Kreševo, Busovaču i Fojnicu.

Premijer FBiH Nermin Nikšić rekao je sinoć da je, prema informacijama kojima raspolaže, u Jablanici i Buturovića Polju kod Konjica smrtno stradalo ukupno 17 ljudi, dok se 16 vodi kao nestalo.

Prema nezvaničnim informacijama sa terena, 40 ljudi se vodi kao nestalo.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uplatio je juče finansijsku pomoć od po 50.000 KM lokalnim zajednicama u FBiH pogođenim poplavama, te uputio najdublje saučešće porodicama stradalih.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je Srbija spremna da uputi svaku vrstu pomoći BiH i stanovništvu ugroženom u poplavama koje su zahvatile dio Federacije BiH.

Pomoć su ponudili i predsjednici Crne Gore Jakov Milatović, Skupštine Andrija Mandić i premijer Milojko Spajić.

Izvor: Bl portal