Borac dočekuje PAOK i nada se velikom čudu

30.07.2024. - Sport

Banjaluku već danima trese fudbalska groznica. Iz dana u dan navijači Borca vjeruju da njihov klub može sutra da ostvari ubjedljivo najveći rezultat na međunarodnoj sceni u bogatoj istoriji.

Do plasmana u 3. kolo kvalifikacija za Ligu šampiona tim iz Platonove ulice dijeli jedna pobjeda od dva gola razlike. Ovako gledajući zvuči lako, ali kad znate da protiv sebe imate velikana poput PAOK, onda nekako strasti utihnu.

Ipak, kad vratimo film i sjetimo se onog što smo gledali u Solunu u prošlu srijedu raste vjera da crveno-plavi mogu napraviti taj iskorak, piše Srpskainfo.

Ludilo u gradu osjeti se na svakom ćošku, fudbal je opet glavna tema na obalama Vrbasa.

Gotovo da se ne pamti da su ulaznice za jednu fudbalsku utakmicu planule za svega nekoliko sati. Iz kluba su stizale informacije da je ostalo još nešto malo ulaznica za sjevernu tribinu. Znači, podrška neće izostati, a to je ono što su fudbaleri Borca i priželjkivali.

” Pun stadion i velike utakmice, to je ono što nama igračima treba. Za nešto tako se živi”, rekao je nakon utakmice u Solunu David Čavić.

Trener Mladen Žižović kaže da nema mjesta euforiji i da treba ostati miran.

“Znamo mi protiv koga igramo i znamo šta je njihov cilj, ali znamo i šta mi dobijamo. Ulog je veliki i ogroman sa obje strane. Oni su pod mnogo većim pritiskom. Nismo bez šansi”, rekao je Žižović nakon Soluna.

Osim bogatog finansijskog kolača eventualnom eliminacijom šampiona Grčke, Borac bi i definitivno obezbijedio najmanje grupnu fazu Lige konferencija. Na taj način najtrofejniji klub Republike Srpske bi ponovio prošlosezonski uspjeh mostarskog Zrinjskog, što bi bio rezultat za svaku pohvalu.

A šta kaže tradicija? Borac ne zna poraz na domaćem terenu, bar kad su u pitanju utakmice u kvalifikacijama za Ligu šampiona.

Ovo je treće učešće u najkvalitetnijem kontinentalnom takmičenju. Borac je u svom debiju u sezoni 2011/12. eliminisan od Makabija iz Haife. U Izraelu je Borac izgubio sa 5:1 poslije serije grešaka, a nakon toga crveno-plavi su u Banjaluci slavili sa 3:2. Boris Raspudić se i danas sjeća tih susreta.

“Poveli smo u Izraelu, imali neriješeno do 68. minuta i onda smo za tri minuta primili tri gola. Ni danas ne znam šta nam se desilo u finišu te utakmice. Na kraju smo revanš čekali sa uvjerljivim porazom od 5:1. U Banjaluci smo pobijedili sa 3:2, ali bila je to Pirova pobjeda. Mislim da smo tad mogli i morali više”, rekao je veliki ratnik i nekadašnji kapiten Boris Raspudić.

U sezonu 2021/22. šampion BiH, Borac, imao je za rivala najbolji tim Rumunije. Prvi meč su crveno-plavi izgubili sa 3:1, a revanš su dobili sa 2:0. Da UEFA nije ukinula pravilo gola u gostima crveno-plavi bi otišli dalje. Ovako, igrali su se produžeci i gosti su jednom golom riješili pitanje plasmana dalje.

Dakle, u gradu na Vrbasu u kvalifikacijama za Ligu šampiona pali su Makabi iz Haife i Kluž. Može li sad i PAOK položiti oružje pred Borcem? Ovo pitanje sebi postavlja svaki navijač Borca, ali i svaki ljubitelj fudbala. Bilo bi lijepo za desetak dana ugostiti Malme. Da li je realno?

Utakmica između Borca i PAOK igra se u srijedu od 21 sat na Gradskom stadionu u Banjaluci.

Izvor: Bl portal