Znakovi koji ukazuju da konzumirate puno šećera

27.05.2022.

Ako ste primijetili da više slatkiša jedete u posljednje vrijeme, niste sami.

Dok stres i dosada rastu u isto vrijeme, čini se da svi traže kratkoročnu “sreću” u slatkoj hrani. Prema nedavnoj studiji prodaja alkohola je porasla za 27,6% u 2021. godini, dok je prodaja slatke hrane porasla za 11,5%.

Šećer i rafinisani ugljeni hidrati smatraju se “praznim kalorijama”, uglavnom zato što ne sadrže korisne hranljive materije.

Međutim, smanjenje unosa šećera nije tako jednostavno kao što se misli, jer slatkiši nisu jedini “krivci” u tom slučaju. U nekim slučajevima, gotova jela sadrže do 12 kašičica šećera po porciji, pri čemu jedna limenka koka kole sadrži šest, a jedna činija običnih žitarica tri.

Prijevremeno starenje

Prekomijerno konzumiranje šećera može prouzrokovati dugotrajno oštećenje proteina kože, kolagena i elastina, što dovodi do preranog starenja i pojave bora. Višak šećera takođe može doprinijeti neravnoteži ženskih hormona, što može dovesti do akni duž linije vilice.

Šećer je takođe omiljena hrana najmanje poželjnih crevnih bakterija i prekomjerna konzumacija može dovesti do neuravnotežene crijevne flore i zapaljenja u tijelu, što se obično ogleda u kožnim bolestima poput ekcema.

Zavisnost

Slatka hrana stvara zavisnost, dajući nam brzi “osjećaj sreće” i tako nas mami iznova i iznova.

Pokazalo se da hrana bogata šećerom aktivira put nagrađivanja u mozgu oslobađanjem dopamina, slično kao kod lijekova koji izazivaju zavisnost.

Nizak nivo energije

Glukoza je neophodna za proizvodnju energije u cijelom tijelu, međutim, važno je održavati nivo šećera u krvi u ravnoteži, a ne sa jakim usponima i padovima kao što je slučaj kada se konzumiraju slatke grickalice.

Nakon konzumiranja šećera, pankreas oslobađa insulin koji pomaže u transportu glukoze do ćelija, što znači da možete osjetiti intenzivnu energiju.

Kada se iscrpite, osetićete pad energije jer tijelu treba više šećera da bi ponovo pokrenulo ciklus.

Neočekivano nadimanje

Loše crijevne bakterije posebno vole da konzumiraju šećere, dok se smatra da korisne bifidobakterije, koje vole povrće, ne proizvode gasove.

Prekomjerna proizvodnja gasova može dovesti do bolova nakon jela i nadimanja.

Oslabljen imuni sistem

Da li ste znali da 70% našeg imunog sistema podržavaju korisne crijevne bakterije?

Zbog toga je važno održavati ravnotežu dobrih bakterija u organizmu. Međutim, ishrana bogata šećerom će hraniti najmanje poželjne bakterije i stoga će uticati na to koliko dobro funkcioniše vaš imuni sistem.

Nesanica

Konzumiranje slatke hrane kasno uveče može dovesti do povećanja energije u vrijeme kada treba da se usredsredite na usporavanje tempa i pripremu tijela za odmor.

Ako imate poteškoća sa spavanjem noću, smanjenje šećera u ishrani može značajno pomoći.

Povećanje tjelesne težine

Glukoza je važan izvor energije za tijelo, ali ako se ne koristi odmah kao energija, tijelo skladišti višak u jetri, mišićima ili kao masnoće u struku.

Skladištenje glukoze je bilo korisno za pećinske ljude, ali danas je neuhranjenost rijedak problem, tako da na kraju skladištimo više glukoze u obliku masti,

izvor: ženskimagazin/FOTO: